Банскалии пътуват във времето с изложба на своя празник

109 години от освобождението на Банско ще бъдат отбелязани на 5 октомври. Изложбата „Пътуване във времето“ ще се открие в 17,00 часа в Дома на изкуствата. Тази експозиция е още едно свидетелство за будния и новаторски дух на Банско.

В нея ще се представи културно-историческото наследство чрез модерни дигитални технологии. Това е едно пътуване назад във времето, което среща посетителите с изкуството на Тракия, Вавилон, Египет и Древна Гърция, пресъздадено през погледа на художника-изследовател Краси Тодоров и реализирано чрез неговото авторско ноу-хау.

Показани са образи и елементи от Тракийската гробница край с. Свещари, фиали /ниски чаши/ от Рогозенското съкровище, ритони и портрети на исторически личности.

Авторът Краси Тодоров нарича експонатите „ZN-art“ скулптури по едноименния метод за изследване на пространствените дигитални обеми и реализирането им от листов материал.

Чрез метода на художника, ученици и родители могат да създават образи на исторически личности и културни исторически ценности. Методът дава възможност за развитие на пространственото мислене и креативност на младите хора, отговарящо на предизвикателствата, които изисква от нас 21-ви век.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене