Кацаров обяви на кои хора ще се поставя трета доза от ваксината

Трета доза ваксина срещу COVID-19 ще се поставя и на хора извън рисковите групи, но след консултация и преценка на лекар, каза пред журналисти служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. Здравите и млади хора няма да бъдат връщани от ваксинационните центрове, ако искат да си поставят трета доза ваксина.

Това е медицински въпрос, експертният съвет даде преди дни препоръките си за третата доза, но тази препоръка не изключва хората, които не попадат в рисковите групи, ако искат да си поставят трета доза, допълни министър Кацаров.

Лекарят не е просто изпълнител на стандарти, а трябва да обясни на пациентите кое е най-добро за тях, каза за БТА д-р Васил Михайлов, ваксиниращ лекар във ваксинационния център на Александровската болница. Д-р Михайлов припомни, че е задължително да са минали 180 дни от поставянето на втората доза от ваксината.

По думите му, млад и здрав организъм не се нуждае от допълнителна доза ваксина. Би било излишно да се прави трета доза, само защото младият и здрав човек иска, каза още той. Лекарят подчерта, че в такива случаи трябва да има основание за поставяне на трета доза – недостатъчно добър имунен отговор, установяване на какво се дължи, пил ли е човекът кортикостероиди и др. Двете дози ваксина гарантират добро ниво на имунен отговор и добра защита при младите и здрави хора, увери д-р Михайлов.

https://www.vbox7.com/play:e4947c1188

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене