Ангел Джамбазки: Може да е и добра новината, че няма съгласие в триалога по пакета „Мобилност“

Без сделка приключиха тристранните преговори по пакета „Мобилност“ между Европейския парламент, Европейския съвет и Европейската комисия. Съгласие между трите водещи институции на Европейския съюз не е било постигнато по най-големите теми от законодателния пакет, сред които е и връщането на камион в страната на домуване по време на месечната почивка на водача.

Минути след оповестяването на новината за безрезултатно завършилите преговори български евродепутати коментираха пред „Хоризонт“, че неяснотите по изхода на пакета „Мобилност“ остават. Все още няма насрочена дата за нова тристранна среща, а ако има такава, то тя ще бъде през декември.

Нов кръг тристранни преговори – така наречените триалози между Европарламента, Еврокомисията и Съвета на ЕС, могат да бъдат насрочени от председателя на транспортната комисия в парламента и министъра на транспорта на Финландия, която в момента председателства съюза.

В предаването „Нещо повече“ по програма „Хоризонт“ на БНР в директно включване от Страсбург евродепутатът Ангел Джамбазки коментира, че непостигнатото съгласие може да е и добра новина.

Гласуваните от Европейския парламент текстове бяха по-скоро вредни за българската икономика и за българския интерес. И това, че те не минаха през форма́та на тристранния преговор, на триалога, е добрата новина, посочи той.

Евродепутатът заяви, че това е било и логично, тъй като някои от предлаганите текстове са били абсурдни и е нямало как да се стигне до съгласие. Той даде пример с един от тези текстове – задължението за връщане на празните камиони и седмичната почивка извън кабината.

Предложенията са пълни с текстове, противоречащи на идеята за единен свободен пазар, целящи само и единствено административни наказания и репресия върху водачите от периферията на ЕС, категоричен е Джамбазки.

Всеки един ден, който успяваме да спечелим, пречейки да влезе в сила на абсурдните текстове, е добре дошъл. Дава време за преоценка и все повече от заинтересовани страни да вземат отношение, а не една шепа чиновници да вземат решения в собствена изгода и в наш ущърб, заяви още той.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Ангел Джамбазки в предаването „Нещо повече“ можете да чуете от звуковия файл.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене