Фейк нюз или липса на политическо мъжество?

След неспирнните и додеяли на всички нападки на Бойко Борисов срещу президента Румен Радев и двете служебни правителства, очаквахме лично Той да има мъжеството да се кандидатира за президент. За да защити името си и позициите на своята партия и последователи! А ако не лично, то чрез някоя ярка фигура от ГЕРБ – някои от бившите министри Николай Младенов, Томислав Дончев и Даниел Митов или от кметовете Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. Преди ден новопроизведеният гербаджийски PR Нидал Алгафари (бивш червен такъв) хвърли „бомбата” – ГЕРБ ще издигне световноизвестен българин, неразведен, богат и с реализирани деца. Всеки би помислил ако не за затъналата в скандали Кристалина Георгиева, то преди всичко за футболния гений и български патриот Христо Стоичков, познат и на президенти, и на таксиметрови шофьори по цял свят. Но не би!
След месеци мълчание и загадъчни намеци приближените до предишната власт медии изригнаха: ГЕРБ, ДПС, бившето НДСВ (пък и среди от БСП!?) щели да подкрепят издигнатия от ИК ректор на Софийския университет проф. Анастас Герджиков!? Ако това не е фейк новина, то излиза, че ГЕРБ и ДПС са в ступор и тотално са изпразнили „резервната кадрова скамейка”. Да си активист на модела ГЕРБ днес – след 12 години управление, съпътствано от кризи, корупционни и мутренски изпълнения, вече явно е белег, че си неизбираем и нежелан от хората! А политичаската интрига, че среди от БСП биха гласували срещу Румен Радев за номинация на ГЕРБ, е жалкък нонсенс, след като всички структури на социалистите с огромно мнозинство подкрепиха двойката Радев-Йотова за нов мандат. Нека политическите авантюристи не бъркат злобата, реваншизма и болното си подсъзнание с действителността, защото БСП е сериозна и идейна партия.
Но за друго иде реч днес! Жалко би било, ако е истина, че двукратният ректор на Алма матер, човек с класическа култура и европейско образование, проф. Герджиков е готов да пристане на гербаджиите. Да се съгласи да стане смокинов лист на политическите им срамотии и провали, а зад гърба му да се скрие „мъжкарят” Бойко Борисов. И най-вече – да изостави колегите си от академичната общност, пред които преди по-малко от година представи визията си за развитието на Софийския университет за следващиге 5 години. Тъжно за българското образование и духовност, ще бъде ако проф. Герджиков сложи това петно върху името си на учен, защото резултатът ще е по-плачевен даже от този на Цецка Цачева през 2016 г.
Безспорен фаворит за президент на 14 ноември е днешният държавен глава Румен Радев – патриот, офицер и държавник, утвърдил се като национален Лидер. Той и вицепрезидентът Илияна Йотова – яркък боец за социална България – доказаха, че държавността е тяхната кауза! Нека ги изберем от първи тур, за да не разходваме народна енергия и финансов ресурс, защото от тях тепърва ще се нуждае възраждането на Родината.

Проф. Светлана Шаренкова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене