С РЕШЕНИЕ НА САС! Освободиха срещу гаранции по 3000 лв. петричаните К. Кожовски и П. Тасков, обвинени за убийството на бизнесмена С. Кацарски

Павел Тасков и Кристиян Кожовски, които са обвинени за умишлено убийство на петричкия бизнесмен Самуил Кацарски, бяха освободени под парична гаранция от 3000 лв. Това стана с определение на Софийски апелативен съд, който вчера разгледа искането на защитата за изменение на мярката на обвиняемите петричани.

Адвокат Иван Чолаков

„4 месеца след инцидента по делото не е осигурен протокол за аутопсия, та камо ли да е назначена съдебномедицинска експертиза, която да установи причините за смъртта на Самуил Кацарски. Все още не се знае от какво е починал. Но се установи, че той е предизвикал сбиването на два пъти. Това се вижда от записите на двете камери, по които е извършена видеотехническата експертиза, същото казват и разпитаните свидетели. В определението си съдът отбеляза, че никъде в обстоятелствата по делото не се подкрепя тезата на прокуратурата за умишлено убийство“, заяви за „Струма“ адвокат Иван Чолаков, ангажиран със защитата на Кристиян Кожовски.

Припомняме, че след пиянския екшън, станал на 23 май около 5 ч. сутринта, първоначалното обвинение срещу двамата петричани беше за причиняване на средна телесна повреда, но след като пострадалият при мелето 44-годишен бизнесмен почина, то бе изменено в по-тежко – за умишлено убийство. Това стана ясно на 3 юни при разглеждане на делото по мярката в Окръжен съд – Благоевград, на което защитата обжалва определението на Районен съд – Петрич от 26 май, с което на Кожовски и Тасков бе наложена най-тежката мярка „задържане под стража“. В съдебното заседание представителят на държавното обвинение обяви, че разследването вече е поето от Окръжна прокуратура и ще продължи за престъпление по член 115 от НК – умишлено убийство. Тогава в съдебна зала се яви само Кристиян Кожовски, а Павел Тасков бе подал молба от следствения арест в Сандански, че не желае да присъства на делото и бе представляван от адвокат Георги Цветанов.

Тогава в пледоарията си адвокат Иван Чолаков твърдеше, че неговият подзащитен Кристиян Кожовски е действал при неизбежна отбрана и че конфликтът бил провокиран от бизнесмена Самуил Кацарски. Твърденията му са, че всичко започнало на 23 май около 5 ч. след „глупава пиянска препирня“ между компании на две съседни маси при табака „Нонстоп“. Тодор Бошнаков, който бил заедно с Анатоли Атанасов, започнал да се заяжда с мъжете от другата маса с реплики от рода на: „Ти знаеш ли кой съм?” и „Ти мен уважаваш ли ме?”. Живко Калеков, който бил на масата с Кристиян Кожовски и Павел Тасков, познавал Анатоли Атанасов и се опитал да успокои страстите. В този момент пристигнал с такси Самуил Кацарски, който ударил с глава в зъбите Живко, тогава наскачали всички от двете маси и се стигнало до сбиване.

Схватката приключила при бариерата на „Лидъл”, Живко останал да си говори с Анатоли, а Кристиян Кожовски и Павел Тасков се върнали обратно в заведението да си пият бирата. Самуил Кацарски казал на таксиметровия шофьор Вангел Коюмджиев: „Сега ке видиш шо ке стане“, и се насочил към двамата мъже. При повторната свада Павел Тасков го ударил два пъти, Самуил Кацарски паднал на земята, след което Кристиян Кожовски го изритал един път и си тръгнали. Това са твърденията на адвоката, който уточнява, че се позова на свидетелските показания на полицейския служител Илия Анастасов, изгледал записа от видеокамерата.

На делото по мярката Кристиян Кожовски изрази съжаление за случилото се и каза, че бил много изплашен и не помнил какво е станало, но го било яд, че човекът загинал.

Той, както и Павел Тасков, са неосъждани. Тричленният състав на Окръжен съд, председателстван от Красимир Аршинков, им наложи най-тежката мярка „задържане под стража“, като счете, че е налице обоснованото предположение, че двамата обвиняеми за извършили престъплението. Мотивът на магистратите е, че деянието е с висока обществена опасност, предстои събиране на допълнителни доказателства, поради което двамата обвиняеми трябва да останат в ареста.

Вчера адвокат Иван Чолаков допълни, че близо 4 месеца не са правили искане за изменение на мярката на двамата обвиняеми, за да може да се съберат повече доказателства. Още повече че досъдебното производство за пребития до смърт 44-годишен бизнесмен, водено от Окръжна прокуратура – Благоевград, бе взето на специален надзор във Върховна касационна прокуратура и Апелативна прокуратура – София. Това обяви лично главният прокурор Иван Гешев след среща в Петрич с брата на починалия бизнесмен на 3 юни, на която бе уверил близките, че прокуратурата ще доведе разследването докрай.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене