ВИДЕО: Деца-доброволци от Гоце Делчев обучават възрастни хора как се дава долекарска помощ

DSCN2633

Как се дава първа помощ на изпаднал в беда човек, обучителни демонстрации направиха в домът за стари хора, доброволци от младежката структура на БЧК в Гоце Делчев. Инициативата е по повод Световния ден на червения кръст и червения полумесец по даване на първа, долекарска помощ.

Мероприятието се проведе в двора на домът за стари хора в Гоце Делчев в присъствието на ползващите услугите и на другите социални институции е града – двата центъра за хора с увреждания и от домът „Защитено жилище“. Идеята на Областния съвет на БЧК обучението да се проведе в градовете на района с  питомците и ползвателите на тези социални институции е че, вероятността да се наложи спешна долекарска помощ при тях е сравнително е по-голяма.

Доброволците от младежката структура на БЧК в Гоце Делчев демонстрираха най-често налагащите се действия при нужда от долекарска помощ – обработка на долен и горен крайник, обработка на отворена рана и психологическа помощ. Обучаваните проявиха неочаквано голям интерес и задаваха куп въпроси. Децата-обучители със завидна компетентност разясниха интересуващите ги въпроси, а най-активните участници в дебатите получиха брошури с допълнителна информация за това, как се дава бърза помощ.

От 2000 г., всяка втора събота от месец септември се отбелязва като Световен ден на червения кръст и червения полумесец. Таз-годишния световен ден на доброволческата бърза помощ премина под мотото „Бъди герой – спаси живот – първа помощ за всички“

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене