Спасяването на конака в Мелник – мисия възможна, но само с европейски пари

Има ли възможност да се спаси от разруха емблематичната сграда на турския конак в град Мелник? Отговорът зависи от намирането на финансиране. Ясно е, че нито Община Сандански, нито държавата могат да заделят необходимите средства. Затова още през септември миналата година бе внесен проект в Министерството на културата за ремонта и адаптацията на сградата в музей. „Едва преди месец ни съобщиха, че проектът е съгласуван и одобрен. Това означава, че може да се издаде разрешение за строеж. Проблемът е, че няма пари – трябват 2,5 милиона лева. Надеждата ни е в новия програмен период да кандидатстваме за европейски средства, а това ще отложи във времето ремонта на конака”, заяви днес директорът на Археологическия музей в Сандански – Антон Ковачев.

Конакът се руши в последните години. Постройката, която е паметник на културата, се намира в центъра на най-малкия ни град. Една от четирите дървени колони на фасадата е напълно изгнила. Миналата година конструктори са направили обследване на постройката и са уверили, че носещата конструкция на двуетажната сграда е здрава.

Желанието на Община Сандански е да превърне конака в музей за история на Мелник и региона. Акцент ще са етнографията и археологията. Населеното място през Възраждането е имало огромно значение за българската култура, за съхраняването на българщината. Целта е да бъдат изложени откритите уникални находки в някогашния турски конак.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене