В РЗИ – Благоевград разкриват имунизационен кабинет за ваксиниране срещу Ковид-19

В РЗИ – Благоевград от утре ще заработи имунизационен кабинет за ваксиниране срещу Ковид-19. В него ще работят 1 лекар и 1 медицинска сестра. Ваксините са безплатни и имунизацията ще става по график съобразно фазите в националния план и наличните количества от препаратите.

„На територията на Благоевградска област има 18 имунизационни кабинета и с този, който ще заработи в РЗИ, стават 19. От началото на имунизацията досега са направени 1912 на „Пфайзер/Бионтех“, на 670 души медици са поставени две дози. Към момента върви паралелна имунизация на лекари от първа фаза, учители и преподаватели, лица от социални домове, които са във втора фаза, предстои ваксиниране на държавни служители и на възрастни хора над 65 години. Утре ще бъдат ваксинирани преподаватели от ЮЗУ, до края на седмицата ще приключи имунизацията в Дома за стари хора в кв. „Струмско“. Дори и да има застъпване във фазите, нито един желаещ няма да бъде върнат, тъй като идеята е да бъдат имунизирани максимален брой хора”, заяви директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов.

Засега не се наблюдава драстичен скок в разпространението на коронавируса в региона. За последното денонощие новорегистрираните случаи в Пиринско са 74, от които 21 са в Благоевград , в Гоце Делчев – 14, в Разлог – 10, в Петрич – 4, в Якоруда – 3, и 1 в Банско. Най-много са заразените във възрастовата група 50-64 години. Заетите болнични легла в момента в цялата Благоевградска област са 172, в интензивния сектор са 6 лица, сочат данните на РЗИ. 16 са болните с усложнения от коронавирус във вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград, 1 пациент има и в ковидното отделение на онкоболницата „Св. Мина“.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене