Джамбазки с въпроси към ЕК за поредната мерзост към паметта на българи, дали живота си за Македония

Поредна мерзост не само към историята, но и към паметта на героите, дали живота си за една Македония, която днес се срамува от тях.

Това констатира евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

В село Клепач, община Прилеп, Северна Македония, в двора на църквата „Св. Архангел Михаил“ е поставен монумент на войводата Велко Скочивирски и неговата чета, загинали в бой с турската армия. И докато лицемерно Зоран Заев говори за козметични промени в учебниците, на място се заличават паметните плочи, защото там ясно е изписано, че загиналите войводи са българи и са се борили за свободата на Македония и обединението на България, обяснява българският евродепутат.

Според Джамбазки това престъпление към паметта на Велко Скочивирски и цялата му чета показва само едно – Република Северна Македония продължава наследените от югославско време тоталитарни и идеологически подплатени антибългарски политики. Подмяната на историята и изтриването на българите са присъщи на комунистическия режим в Югославия, нещо отдавна заклеймено като престъпно.

Годината е 2021, а не 1946. Ние не посягаме към чуждата идентичност, но изискваме от Република Северна Македония да не посяга към идентичността на българите там. Нито тази на българите от настоящето преброяване, нито идентичността на онези стотици хиляди, загинали за свободата и благоденствието на Македония, пише още заместник-председателят на ВМРО.

Поради тази причина задава и към Европейската комисия следните въпроси, свързани с вандалския акт:

1. Какво е отношението на ЕК към поругаването, унищожаването и подмяната на исторически паметници?

2. Какво ще предприеме ЕК за спиране на антибългарските действия, които зачестяват все повече?

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене