Кметът Илко Стоянов: В Благоевград няма желаещ да разкрие Ковид център, няма и медицински персонал, за да работи в него

Няма желаещ да направи Ковид зона или триажен кабинет в Благоевград, няма и медицински персонал да работи в него. Това съобщи вчера кметът на областния център на Пиринско Илко Стоянов след заседание на Ковид щаба за ситуацията в общината.

„Обсъдихме готовността на общината да съдейства с материалната и логистичната част за създаване на триажен кабинет и нови Ковид зони, но основният проблем е липсата на кадри, кой ще работи в този кабинет, като го монтираме“, информира кметът след края на заседанието. „До този момент ние сме успели да намерим една медицинска сестра и продължаваме да търсим, като коментирахме вариант това да се случи през общинското ни дружество ДКЦ. Можем да помислим за стимули за работещите там, които да са законни, но истината е, че нямаме готово решение за Ковид зона или триажния кабинет, защото няма човешки ресурс, нито желаещ да направи такава зона“, каза Стоянов.

Добрата новина, която той съобщи, е, че вчера при аптеката срещу магазин „Билла” бе монтирана първата вендинг машина за лекарства от първа необходимост в Благоевград.

„Организирахме доставката съвместно с представителите на фармацевтичната индустрия, тъй като в Благоевград няма работеща нощна аптека и бе наложително да осигурим възможност хората да си купят медикаменти поне за спешни случаи, това не е най-доброто решение, но е някакво“, отбеляза градоначалникът и уточни, че днес има среща с представители на Здравната каса и очаква с управителя й проф. Салчев и ръководителите на медицинските  дружества да коментират Ковид зоната, създаването на която е извън правомощията на общината.

„По информация на РЗИ Благоевград е на ръба на червената зона. Засега лечебните заведения се справят, работят не само Ковид, а и останалите отделения, а за мен това е много важно, защото хората боледуват и от други болести, освен от Ковид. Истината е, че „натискът“ се увеличава, но не се случва нищо по-различно от миналата година по същото време. Разликата е, че вече лекарите и персоналът не са толкова уплашени, хората също, има ваксини и желаещите се ваксинират“, каза кметът.

На въпрос как и кога благоевградчани ще могат да се възползват от безплатните лекарства за лечение на Ковид Илко Стоянов заяви: „Когато държавата направи нещата така, че те да са достъпни. Това зависи изцяло от Министерство на здравеопазването. Аз не съм специалист, но лекарите в щаба коментираха, че трябва да се помисли безплатните лекарства да се пуснат през джипитата, защото се крие още един риск Ковид зоната да се затрупа и да се превърне в огнище. Така се вкарва допълнително напрежение и медиците са подложени на  натиск. Ние сме ограничени в правомощията си, можем само да помагаме, но отговорността трябва да се поеме от държавата“.

На въпрос кога ще започне ремонтът на изгорелите помещения в Купола кметът информира, че все още чака доклада на  комисията, назначена да прецени конструктивната здравина на сградата след пожара. „Това ще ни развърже ръцете да преминем към пускане на обектите и съответно изграждане на покрива. В момента, при спазване на разпоредените от мен мерки за сигурност, от банката са организирали акция по разчистване на тяхната част от имота. Общински са помещенията в противоположния край срещу входа на архива“, обясни Стоянов. Коментари, че общината щяла да подпомогне с по 5000 лв. собствениците на изгорелите обекти градоначалникът определи като слух. „Няма правна нормативна уредба, според която това да се случи. Общината не е изплащала нищо и без да мине през комисиите и ОбС, няма как да се отпусне каквато и да е помощ. А на юридически лица не можем да даваме по закон“ .

Илко Стоянов напомни че с изменението на бюджета се прие с допълнителни 100 млн. лв. да се помогне на общините, които ще отидат за Ковид мерки и за местни избори.

„Надявам се община Благоевград, която проведе няколко избора и в момента има изключителна нужда от помощ, да намери подходящо място в постановлението на Министерски съвет и да ни се даде нормална сума, за да се справим в тази ситуация. Истината е, че без пари не можем да се справим. В момента европейски пари към нас не вървят, защото нямаме план за възстановяване, и общината разчита изцяло и само на бюджетни средства. Имам огромното желание да свърша много работа, имам екип, но нямам парите, с които да я свърша. Всеки ден на бюрото си имам ,условно казано, 10 проблема и аз трябва да реша кои 9 да елиминирам, за да реша 1. Надявам се да получим поне похарчените за избори към 700 000 лв., добавям и за предстоящите избори за кмет в с Церово и похарчените за Ковид, към които сега се добавят нови“, каза кметът Стоянов.

На въпрос за недоволството на хората, живеещи на улиците, на които започна основен ремонт и подмяна на ВиК мрежата със заем от фонд „Флаг“  градоначалникът отговори:  „Много бавно работят фирмите изпълнители и срещаме изключителни трудности с тях. Ще напомня, че те са избрани от предишната управа и за някои места започвам да се притеснявам много сериозно. Единственият ход на общината е да прекрати договора за неизпълнение и да възложи авариен ремонт, но ме притесняват не толкова неустойките, колкото неудобството за хората. Аз имам волята и съм категоричен, нямам ангажименти към никого и ако не изпълняват качествено и в срок, ще реагирам.в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене