Стоилов: Ще стане ясно крие ли прокуратурата данни за случайното разпределение за делата

Никой не трябва да си позволява заобикаляне или манипулиране на системата за случайно разпределение за делата. В това съм категоричен. Преди време съм изпратил писма до всички съдилища и прокуратурата, за да получим всички данни по тази чувствителна тема. Единствено от името на главния прокурор отговориха с въпрос – от чие име се пита и се искат данните. Дали прокуратурата крие тези данни от мен – това ще разберем след време. Това каза в предаването „Още от деня“ по БНТ служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов.

Ако колегите от Висшия съдебен съвет подходят непредубедено към избора и предлагането на кандидатури за нов председател на ВКС, това ще покаже една добра тенденция и по-високи стандарти за поведение. За мен ще е хубаво тази процедура да се обсъди в юридическите среди и да не се затваря само в рамките на ВСС. За мен е важно да се заложи на първо място в самоуправлението на съдебната система. Ако до ВСС не достигнат подходящи кандидатури за председател на ВКС, бих се наел да предложа и кандидатура от моя страна. Аз не се опитвам да доминирам ВСС. Искам този избор да удовлетвори очакванията на хората и да върне доверието им в съдебната система.

Чакаме две решения относно казуса министър на правосъдието да иска оставката на главния прокурор. Единственото законодателно решение на последния парламент бе да се отнеме Бюрото за защита на свидетели от Иван Гешев, но това не беше моя законодателна инициатива. Аз подкрепих този закон, защото бе отнета несвойствената роля на бюрото“, добави Янаки Стоилов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене