Все още не е готов докладът, който трябва да каже дали емблематичната сграда „Купола“ е годна за полазване

Седмици след огромния пожар, който изпепели покрива на емблематичната сграда „Купола“ и още няколко съседни, няма готов доклад за безопасността на сграда. Кметът Илко Стоянов посочи, че той също е в непрестанно очакване той да излезе, за да може да започнат и дейности по отстраняване на щетите и евентуално ремонт на покривите.

„В момента от банката работят за отстраняване на част от покрива, но на тяхна отговорност. На обектите, засегнати от пожара, е разрешено да работят, но само при спазване на мерки за осигуряване безопасността на клиентите и персонала и на тяхна отговорност“, уточни Стоянов.

Като „слух“ кметът определи информацията, която се появи, че Община Благоевград ще подпомогне с по 5 хил. лв. собствениците на засегнатите обекти. „Това е частна собственост. Никаква помощ не изплаща общината. Ние имаме наредби, които спазваме, не може без да мине на комисии и през ОбС да се вземе такова решение“, категоричен бе Стоянов.

Той обърна внимание и на още една важна тема, свързана с това, че според измененията, приети в държавния бюджет, за общините са предвидени 100 млн. лв., които са предназначени за ковид мерки и местни избори.

„Община Благоевград има нужда от помощ за Ковид, за да може да реагираме за закупуването на логистична база. Надявам се, че в постановлението на Министерски съвет ще ни бъде дадена нормална сума. Без средства не може да се справим. Знаете, че сега не влизат и европейски средства, защото няма приет план за възстановяване, така че общината върви само и единствено на собствени средства. Имам огромното желание да свърша много работа, имам екипа, но нямам парите. Всеки ден имам по 10 проблема на бюрото си и буквално трябва да елиминирам 9, за да решим поне 1. Парите ни трябват за много неща“, обясни Стоянов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене