7 кандидати с висше образование подадоха документи за секретар на читалището в с. Бистрица

Седем кандидати с висше образование са подали документи за читалищен секретар в село Бистрица, община Дупница. Само 4-ма са одобрени за следващ етап. Това е втори опит на читалищното настоятелство да назначи подходящ човек на поста, като на първия конкурс не беше одобрен нито един от кандидатите за поста.
Постът се оваканти преди около година, когато читалищният секретар Гергана Спасова отиде да работи като учител в дупнишко училище. Временно на нейното място бе назначена пенсионираната секретарка от читалището в с. Джерман Пантелина Караманска и беше обявен конкурс за мястото. Четирима души са подали документи, но нито един от тях не е одобрен от комисията.
Председателят на настоятелството на читалището, бившият председател на ОбС в Дупница Явор Тодоров, заяви по повод повторния конкурс за читалищен секретар следното:

„За овакантеното място бяха подадени 7 комплекта документи от лица, които живеят в селото, но отсяхме само 4-ма, които да продължат на следващия етап на конкурса. Може да има някои недоволен от отпадналите, но ние търсим човек, който да гори в работата си като читалищен секретар. Едно от условията е, че ще се работи на ненормиран работен ден. Работното място съвместява две длъжности – секретар и библиотекар. За 1 г. бяха създадени 4 кръжочни форми, които обхванаха около 50 деца от селото. Организирахме и лятна академия и два фолклорни състава за песни и танци. Солистката на ансамбъл “Филип Кутев” с бистришки корени София Илиева обучава децата на народни песни. Детският танцов състав се ръководи от Диляна Диканска”, заяви Явор Тодоров и изреди още куп дейности на самодейците.

Пантелина Караманска е наредила изложба в обновената библиотека с изделия, изработени от децата на Бистрица от восък и подръчни материали, и наградите, които са получили от участия в конкурси. Пенсионерът, бивш кмет на селото и бивш шеф на ВиК Дупница Спас Златев, се е ангажирал да ръководи кръжок, като целта му е да покаже на дечицата от селото красотите на бистришкия дял на Рила.

За поста секретар на читалището на втория тур от конкурса са класирани Мария Василева, която наскоро се завърнала от Англия, където е живяла и работила няколко години, художничката Здравка Златина, която е възпитаничка на бившия Учителски институт в Дупница, и Радостина Зарева. До втори тур е допусната и Силвия Начева, но тя е изтеглила документите си и на финалната права остават само три кандидатки.
Силвия Начева е била кандидат за секретар на читалището и на първия конкурс, на който се явила и съпругата на свещеника, който служи в селския храм Георги Гелов – Мария Гелова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене