Неврокопчанинът Тома Розов, който стана общински съветник в Германия: След няколко неуспешни опита за работа в „Икономическа полиция” заминах за Германия, изкарвах по 1200 евро като бачкатор

33-годишният неврокопчанин Тома Розов, който, както Топ Преса вече писа, бе избран за общински съветник в германския град Вилдесхаузен, провинция Долна Саксония, от партията на канцлера Ангела Меркел. Младият българин е бил на 13-о място в листата на ХДС, но е получил 420 преференции на вота основно от българската общност, което го изстрелва на 4-то място.

Тома Розов е син на известната финансистка Наташа Розова, която има счетоводна къща в Гоце Делчев. Той е завършил „Икономика на търговията“ в УНСС, но от 10 години живее и работи в Германия, където е създал семейство. Съпругата му Габриела е перничанка, имат две малки деца, а в момента Тома Розов работи като координатор на смяна във фабрика за преработка на картофи.

 – Г-н Розов, кое е най-важното, което бихте казали за себе си? 

– На 33 години, родом от град Гоце Делчев. Завършил съм средното си образование в Неврокопската професионална гимназия „Димитър Талев”, а висше образование в УНСС – София, специалност „Икономика на търговията”. От 2011 г. живея и работя в град Вилдесхаузен, Германия. Женен, с 2 прекрасни деца.

 – Защо решихте да заминете за Германия?

– След неколкократни неуспешни опити да започна работа в „Икономическа полиция” взех решение да пробвам късмета си в чужбина. За което и не съжалявам.

 – Къде кандидатствахте за работа в МВР?

– Имаше обявени места в София и в Гоце Делчев, но бях отхвърлен. Не бях допуснат, което означава, че местата са били предварително определени. А иначе ми казаха, че правят реформа.

 – Как преминаха първите месеци на адаптация в Германия, през какви трудности преминахте?

  • Както при всяко начало, има трудности. При мен бяха свързани най-вече с езиковата бариера и с организацията на времето. Тук всичко протича по план, което е все още малко трудно да се възприеме от нашите съграждани.

 – Как си намерихте работа, помогна ли Ви някой?

– Още преди да замина, всичко беше уговорено. Имах подписан договор за работа и в това отношение съм нямал никакви трудности. Тук е моментът да благодаря и на г-жа З. Гаргавелова и г-н М. Капанък, без които моето заминаване щеше да остане един мираж. Благодаря им за всичко.

 – Каква беше първата Ви работа и месечната Ви заплата?

– Започнах във фабрика за преработка на пуешко месо като отговорник за качествения контрол. Получавах твърда заплата от 1200 евро съгласно договора, който бях подписал с М. Капанък, чиято фирма изпраща българи на работа в чужбина.

 – Какво друго сте работил?

– Впоследствие започнах работата във фирма, чиято дейност беше да се мият машини в производствени предприятия. Започнах от първото ниво – като работник, и достигнах до отговорник на обекта, като отговарях за 70 души. В момента работя като координатор на смяна за преработка на картофи. Правим чипс, който изнасяме в 40 държави, най-големият ни клиент е „Макдоналдс”, а картофените миньони са търсени в Китай и Япония.

 – Успяхте ли да се интегрирате в местната общност на Вилдесхаузен за тези 10 г.?

– Годините се редят една след друга и времето минава неусетно. Има много за разказване, но като цяло мога да заявя, че успях да се интегрирам в една голяма степен към местната общност. За немците е много важно да бъдеш точен и коректен, тогава и ще спечелиш тяхното доверие.

 – В Германия ли срещнахте Вашата съпруга?

– Да, с моята прекрасна съпруга Габриела от Перник се запознахме тук, след което всичко се случи доста бързо, и така сме вече семейство от 2015 г.  Не сме правили голяма сватба, подписахме граждански брак в общината в Германия и сега семейството ни вече е четиричленно с двете ни деца. Имаме си огромно доверие и сме единодушни в решенията си. Естествено, аз съм малко по-строгият родител.

 – Получавате ли някакви помощи като младо семейство?

– Като придобивки получаваме само детски надбавки, тъй като аз винаги, а от около 2 години и съпругата ми сме трудово заети, и надвишаваме месечния доход от 1200 евро за семейни помощи.

Тя работеше в хранително-вкусовата промишленост, след това излезе в майчинство. В процес на изграждане е на собствена фирма за почистване. За да мога да й помагам с отглеждането на децата, работя нощна смяна.

 – Колко са детските надбавки?

– В момента са 219 евро за едно дете, а при многодетни семейства с над 4 деца – по 250 евро. Това са най-вече роми, кюрди. Важното е да се отбележи, че всички получават детски надбавки, независимо от доходите на семействата.

  • Има ли хора от Пиринския край във Вашата община?

      – Има доста от нашия край – от Гоце Делчев, Благоевград, но и от Варна, Монтана, от цяла България.

 – Колко българи живеят във Вилдесхаузен и къде основно работят?

  •  Около 2000 човека за момента се водят на адресна регистрация в общината. Масово хората сме заети в хранително-вкусовата промишленост и строителството. Като, разбира се, има българи, които работят и друго, но това са единични случаи.

 – Какво е отношението към българските гастарбайтери? Промениха ли се условията на труд в месопреработвателните фабрики, за което преди няколко години имаше скандални репортажи?

– Отношението варира от единия в другия край. Крайно недоволни и доказани с качеството си работници. Условията се промениха към малко по-добро, но мога да кажа, че има още много какво да се желае, за да се почувстват българите наистина оценени. Както в заплащането, така и в човешкия аспект.

 – Каква е средната заплата, която получават българите във Вилдесхаузен?

– Между 1200-1500 евро при петдневна работна седмица. Средната заплата в Германия е 1500 евро. Българите сме задружни, работим и живеем в разбирателство. Първоначално повечето гастарбайтери живеят на квартира, по няколко семейства в една къща. Така бях и аз, но след 10 г.  вече живея със семейството си в самостоятелен апартамент.

 – Има ли други гурбетчии от държави от Източна Европа?

– Да, но тяхната бройка е доста незначителна.

  • Има ли промяна в демографската карта на Германия заради бежанския поток?
  • Не мога да забележа голяма промяна, което може би се дължи и на факта, че градът, а дори и областта не е толкова привлекателна дестинация като Бавария или Вестфалия например.
  •  Кога  започнахте да се занимавате с политика? Кой Ви привлече в ХДС?
  • Поканата дойде от председателя на ХДС в общината г-н Волфганг Засе. Тъй като българската общност наброява около 2000 човека, ХДС пожела и показа голямото желание тези хора да получат едно познато на общността лице, което да ги представлява в местната власт. Но като цяло съм нов в политиката.
  • Партиен член ли сте? Как протича партийният живот?
  •  Да, член съм на ХДС, но, както вече споменах, съм все още нов и нямам наблюдения около партийния живот. Надявам се да започна все повече да навлизам в него.
  • Защо се явихте на избори за общински и областни съветници?
  • Както казах, имахме желанието българската общност тук да участва по-активно в местните проблеми и да има по-голяма ангажираност към местната дейност чрез моята кандидатура, за което още веднъж благодаря и се надявам да оправдая гласуваното ми доверие.
  • Как протече предизборната Ви кампания? Имахте ли осигурено финансиране за агитация?

–  Местната структура на ХДС се ограничи от големи кампании за изборите, заложихме повече на личните срещи с хората и техните очаквания от нас. Имаше такава в спортния център, на която дойде кметът на Вилдесхаузен Курашински, който за пръв път се срещна с българи.  Радвам се, че много от нашите сънародници научиха за този спортен център, в който могат да играят футбол, волейбол, баскетбол.

  • С колко преференции станахте общински съветник?

– Броят на моите преференции беше 420,  с което заех четвърто място в подреждането за директен вот за съветник.

  • Кога ще заседава новият Общински съвет във Вилдесхаузен?
  •  Все още е процес на изграждане този Общинския съвет, тъй като има срок от 4 седмици избраните да приемат или откажат мястото си в съвета. Планувано е след 15 октомври  новият местен парламент да бъде на разположение.
  • Има ли увеличение на цените на горивата, на храните в Германия?
  • От известно време има значително повишаване на горивата. На ден например може да се смени три пъти цената. Сутринта е 1,60 евро бензина, на обяд 1,55 евро, а вечерта пак 1,60 евро.
  • Какво мислите за българската политика? Бихте ли се захванали с нея, ако се върнете?
  • На мнение съм, че нямам право да определям и да давам оценка на нещо, с което не съм запознат. Хората в България трябва да дадат своята оценка на своите политически избраници. И не,  никога не бих се занимавал с политика в България, тъй като нямам намерение да се прибирам, но има една българска поговорка – „Никога не казвай никога”.
  • Гласувахте ли на парламентарните избори в Германия?
  • В момента съм на почивка със семейството при приятели в Турция и не съм в Германия за парламентарните избори. Веднага след почивката се прибираме обратно, няма да имаме възможност да се отбием при роднините си в България, защото  ни чака работа.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене