Connect with us

Uncategorized

Неврокопчанинът Тома Розов, който стана общински съветник в Германия: След няколко неуспешни опита за работа в „Икономическа полиция” заминах за Германия, изкарвах по 1200 евро като бачкатор

Published

on

33-годишният неврокопчанин Тома Розов, който, както Топ Преса вече писа, бе избран за общински съветник в германския град Вилдесхаузен, провинция Долна Саксония, от партията на канцлера Ангела Меркел. Младият българин е бил на 13-о място в листата на ХДС, но е получил 420 преференции на вота основно от българската общност, което го изстрелва на 4-то място.

Тома Розов е син на известната финансистка Наташа Розова, която има счетоводна къща в Гоце Делчев. Той е завършил „Икономика на търговията“ в УНСС, но от 10 години живее и работи в Германия, където е създал семейство. Съпругата му Габриела е перничанка, имат две малки деца, а в момента Тома Розов работи като координатор на смяна във фабрика за преработка на картофи.

 – Г-н Розов, кое е най-важното, което бихте казали за себе си? 

– На 33 години, родом от град Гоце Делчев. Завършил съм средното си образование в Неврокопската професионална гимназия „Димитър Талев”, а висше образование в УНСС – София, специалност „Икономика на търговията”. От 2011 г. живея и работя в град Вилдесхаузен, Германия. Женен, с 2 прекрасни деца.

 – Защо решихте да заминете за Германия?

– След неколкократни неуспешни опити да започна работа в „Икономическа полиция” взех решение да пробвам късмета си в чужбина. За което и не съжалявам.

 – Къде кандидатствахте за работа в МВР?

– Имаше обявени места в София и в Гоце Делчев, но бях отхвърлен. Не бях допуснат, което означава, че местата са били предварително определени. А иначе ми казаха, че правят реформа.

 – Как преминаха първите месеци на адаптация в Германия, през какви трудности преминахте?

 • Както при всяко начало, има трудности. При мен бяха свързани най-вече с езиковата бариера и с организацията на времето. Тук всичко протича по план, което е все още малко трудно да се възприеме от нашите съграждани.

 – Как си намерихте работа, помогна ли Ви някой?

– Още преди да замина, всичко беше уговорено. Имах подписан договор за работа и в това отношение съм нямал никакви трудности. Тук е моментът да благодаря и на г-жа З. Гаргавелова и г-н М. Капанък, без които моето заминаване щеше да остане един мираж. Благодаря им за всичко.

 – Каква беше първата Ви работа и месечната Ви заплата?

– Започнах във фабрика за преработка на пуешко месо като отговорник за качествения контрол. Получавах твърда заплата от 1200 евро съгласно договора, който бях подписал с М. Капанък, чиято фирма изпраща българи на работа в чужбина.

 – Какво друго сте работил?

– Впоследствие започнах работата във фирма, чиято дейност беше да се мият машини в производствени предприятия. Започнах от първото ниво – като работник, и достигнах до отговорник на обекта, като отговарях за 70 души. В момента работя като координатор на смяна за преработка на картофи. Правим чипс, който изнасяме в 40 държави, най-големият ни клиент е „Макдоналдс”, а картофените миньони са търсени в Китай и Япония.

 – Успяхте ли да се интегрирате в местната общност на Вилдесхаузен за тези 10 г.?

– Годините се редят една след друга и времето минава неусетно. Има много за разказване, но като цяло мога да заявя, че успях да се интегрирам в една голяма степен към местната общност. За немците е много важно да бъдеш точен и коректен, тогава и ще спечелиш тяхното доверие.

 – В Германия ли срещнахте Вашата съпруга?

– Да, с моята прекрасна съпруга Габриела от Перник се запознахме тук, след което всичко се случи доста бързо, и така сме вече семейство от 2015 г.  Не сме правили голяма сватба, подписахме граждански брак в общината в Германия и сега семейството ни вече е четиричленно с двете ни деца. Имаме си огромно доверие и сме единодушни в решенията си. Естествено, аз съм малко по-строгият родител.

 – Получавате ли някакви помощи като младо семейство?

– Като придобивки получаваме само детски надбавки, тъй като аз винаги, а от около 2 години и съпругата ми сме трудово заети, и надвишаваме месечния доход от 1200 евро за семейни помощи.

Тя работеше в хранително-вкусовата промишленост, след това излезе в майчинство. В процес на изграждане е на собствена фирма за почистване. За да мога да й помагам с отглеждането на децата, работя нощна смяна.

 – Колко са детските надбавки?

– В момента са 219 евро за едно дете, а при многодетни семейства с над 4 деца – по 250 евро. Това са най-вече роми, кюрди. Важното е да се отбележи, че всички получават детски надбавки, независимо от доходите на семействата.

 • Има ли хора от Пиринския край във Вашата община?

      – Има доста от нашия край – от Гоце Делчев, Благоевград, но и от Варна, Монтана, от цяла България.

 – Колко българи живеят във Вилдесхаузен и къде основно работят?

 •  Около 2000 човека за момента се водят на адресна регистрация в общината. Масово хората сме заети в хранително-вкусовата промишленост и строителството. Като, разбира се, има българи, които работят и друго, но това са единични случаи.

 – Какво е отношението към българските гастарбайтери? Промениха ли се условията на труд в месопреработвателните фабрики, за което преди няколко години имаше скандални репортажи?

– Отношението варира от единия в другия край. Крайно недоволни и доказани с качеството си работници. Условията се промениха към малко по-добро, но мога да кажа, че има още много какво да се желае, за да се почувстват българите наистина оценени. Както в заплащането, така и в човешкия аспект.

 – Каква е средната заплата, която получават българите във Вилдесхаузен?

– Между 1200-1500 евро при петдневна работна седмица. Средната заплата в Германия е 1500 евро. Българите сме задружни, работим и живеем в разбирателство. Първоначално повечето гастарбайтери живеят на квартира, по няколко семейства в една къща. Така бях и аз, но след 10 г.  вече живея със семейството си в самостоятелен апартамент.

 – Има ли други гурбетчии от държави от Източна Европа?

– Да, но тяхната бройка е доста незначителна.

 • Има ли промяна в демографската карта на Германия заради бежанския поток?
 • Не мога да забележа голяма промяна, което може би се дължи и на факта, че градът, а дори и областта не е толкова привлекателна дестинация като Бавария или Вестфалия например.
 •  Кога  започнахте да се занимавате с политика? Кой Ви привлече в ХДС?
 • Поканата дойде от председателя на ХДС в общината г-н Волфганг Засе. Тъй като българската общност наброява около 2000 човека, ХДС пожела и показа голямото желание тези хора да получат едно познато на общността лице, което да ги представлява в местната власт. Но като цяло съм нов в политиката.
 • Партиен член ли сте? Как протича партийният живот?
 •  Да, член съм на ХДС, но, както вече споменах, съм все още нов и нямам наблюдения около партийния живот. Надявам се да започна все повече да навлизам в него.
 • Защо се явихте на избори за общински и областни съветници?
 • Както казах, имахме желанието българската общност тук да участва по-активно в местните проблеми и да има по-голяма ангажираност към местната дейност чрез моята кандидатура, за което още веднъж благодаря и се надявам да оправдая гласуваното ми доверие.
 • Как протече предизборната Ви кампания? Имахте ли осигурено финансиране за агитация?

–  Местната структура на ХДС се ограничи от големи кампании за изборите, заложихме повече на личните срещи с хората и техните очаквания от нас. Имаше такава в спортния център, на която дойде кметът на Вилдесхаузен Курашински, който за пръв път се срещна с българи.  Радвам се, че много от нашите сънародници научиха за този спортен център, в който могат да играят футбол, волейбол, баскетбол.

 • С колко преференции станахте общински съветник?

– Броят на моите преференции беше 420,  с което заех четвърто място в подреждането за директен вот за съветник.

 • Кога ще заседава новият Общински съвет във Вилдесхаузен?
 •  Все още е процес на изграждане този Общинския съвет, тъй като има срок от 4 седмици избраните да приемат или откажат мястото си в съвета. Планувано е след 15 октомври  новият местен парламент да бъде на разположение.
 • Има ли увеличение на цените на горивата, на храните в Германия?
 • От известно време има значително повишаване на горивата. На ден например може да се смени три пъти цената. Сутринта е 1,60 евро бензина, на обяд 1,55 евро, а вечерта пак 1,60 евро.
 • Какво мислите за българската политика? Бихте ли се захванали с нея, ако се върнете?
 • На мнение съм, че нямам право да определям и да давам оценка на нещо, с което не съм запознат. Хората в България трябва да дадат своята оценка на своите политически избраници. И не,  никога не бих се занимавал с политика в България, тъй като нямам намерение да се прибирам, но има една българска поговорка – „Никога не казвай никога”.
 • Гласувахте ли на парламентарните избори в Германия?
 • В момента съм на почивка със семейството при приятели в Турция и не съм в Германия за парламентарните избори. Веднага след почивката се прибираме обратно, няма да имаме възможност да се отбием при роднините си в България, защото  ни чака работа.

Uncategorized

Започва поетапното настаняване на потребителите в новия Център за настаняване от семеен тип в село Полена

Published

on

Започва поетапното настаняване на потребителите в новия Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с умствена изостаналост /ЦНСТПЛУИ/ в село Полена, община Симитли.

Сградата на бившото училище „Пейо Яворов“ е напълно реновирана и обзаведена, така че да отговаря на всички европейски изисквания, свързани с предоставянето на социални услуги.

В центъра ще живеят общо 15 лица, за които ще се грижат толкова на брой души персонал. Ръководителят на Социалното звено към Община Симитли Ивайло Гоцев каза, че в новата социална услуга в село Полена са създадени условия, в които потребителите да имат самостоятелност във всяко едно отношение.

„Всяка една стая е обзаведена и оборудвана, разполага със самостоятелен санитарен възел, който не е никак малък. Той също е оборудван по подходящия начин“, добави той.

Центърът разполага още с кухня, трапезария, всекидневна, кабинети на специалисти, медицински кабинети, помощни пространства и голямо дворно пространство.

Персоналът, който ще се грижи за потребителите притежава необходимия образователен ценз и квалификация, освен това е преминал специален курс на обучение, в рамките на който е бил запознат със спецификите на лицата, които ще бъдат настанени в центъра.

„Подборът на персонала направихме на база критерии, които смятаме, че са важни за лицата, които са наети от 1 октомври. Постарахме се да назначим хора, които имат отношение и сърце за тази работа. За нас най – важен е индивидуалният подход към потребителите, защото те са личности и ние искаме да запазим тяхната индивидуалност“, подчерта Гоцев.

До края на тази седмица предстои да започне поетапното настаняване и на потребителите в Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с умствена изостаналост в село Брежани.

Continue Reading

Uncategorized

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС в Благоевградска област Росен Желязков се срещна с кметовете на Разлог и Банско

Published

on

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС в Благоевградска област Росен Желязков се срещна днес с кметовете на Разлог и Банско – Красимир Герчев и Иван Кадев. Заедно с него бяха областният координатор на ГЕРБ-Благоевград и евродепутат Андей Новаков, областният секретар Даниела Савеклиева и кандидатите за народни представители д-р Емил Тончев, Александър Мацурев и Николай Сливков.

По време на срещите бяха обсъдени очакванията на органите на местното самоуправление за съставяне на стабилно правителство със солидна парламентарна подкрепа, което да отговори на очакванията на хората за управление и справяне с кризите, застрашаващи здравето и благосъстоянието на нацията.

„В момента никой не иска да поема отговорност за зимата с всички кризи, които предстоят“, каза Желязков.

Кандидатът за народен представител от Банско Александър Мацурев апелира към общинската администрацията да се подготви, защото след няколко седмици ще е пикът на ковид вълната, а общините не са подготвени. „Служебното правителство изключително неадекватно се справя с кризата, няма стратегия и план за овладяването й. Болниците са пълни, всички отделения се преобразуват в Ковид зони. Проблемът, който се задава, е сериозен”, подчерта Александър Мацурев.

Петият в листата д-р Емил Тончев, който е неотлъчно до своите пациенти, предупреди, че ситуацията в болницата в Разлог е кризистна, вече три от общо петте отделения лекуват само болни от ковид, чийто брой нараства всеки ден.

Фокус на разговорите бяхя и последствията от инфлацията върху цените на продуктите и повишената цена на електроенергията и газа, машинното гласуване за изборите 2 в 1, на които се очаква масово объркване. Бяха споделени тревогите за очертаващите се негативни тенденции в контекста на предизборната кампания и липсата на отношение към проблема.

Continue Reading

Uncategorized

Община Благоевград обявява конкурс за подбор на вътрешен одитор в звено „Вътрешен одит“ в общинска администрация

Published

on

Общинска администрация обявява процедура за подбор на вътрешен одитор в звено „Вътрешен одит“ към Община Благоевград. Всички заинтересовани лица следва да представят документите си в кабинет 329 в сградата на Общината в срок до 05.11.2021 година .
Всички необходими документи за кандидатстване по гореспоменатата длъжност и изисквания към кандидата може да намерите на страницата на общината в интернет.

Начините за избор на кандидат ще бъдат както следва – допускане по документи и интервю с кандидатите.
Списъкът с избраните кандидати ще бъде обявен на информационното табло на входа на сградата на Общината, както и на интернет страницата www.blgmun.com .

Continue Reading

Uncategorized

Д-р Тонгов: В МБАЛ „Ив.Скендеров“ има текучество, но няма тежко болни след ваксинация

Published

on

Ситуацията с ковид-болните в Гоце Делчев е под контрол. Няма информация за тежко преболедували в резултат на поставена ваксина. Има текучество , всеки ден се изписват и приемат нови болни. Към момента са настанени в стационар на отделенията малко над 50 души. Това съобщи за Топ преса д-р Тонгов, председател на щаба за борба с ковид-пандемията в МБАЛ „Иван Скендеров“. Работи се при спазване на всички противоепидемични мерки, няма повишаване на смъртността, отбеляза още той.

Д-р Тонгов обясни, че сред нововаксинираните може да се наблюдава само вдигане на температура и втрисане, няма данни за проявяване на по-тежки симптоми.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ