Президентът: Напредъкът ни като общество зависи от начина, по който разработваме и опазваме природните богатства на България

Президентът Румен Радев участва в откриването на новата академична година в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“

Напредъкът ни като общество зависи от начина, по който разработваме и опазваме природните богатства на България. Това заяви президентът Румен Радев по време на официалното откриване на новата академична година в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“. Държавният глава подчерта, че университетът е със славни традиции, активна научна, изследователска и практико-приложна дейност и студентите, преподавателите и ръководството на университета имат високоотговорна мисия към българското общество, от която зависи бъдещето на икономиката.

Президентът посочи, че предизвикателствата пред добива на природни богатства стават все повече и „Зелената сделка“ и стремежът към климатично неутрална икономика изискват нови иновативни решения. „В прехода към зелена икономика трябва да се ръководим от нашата специфика, от нашия климат и природни дадености, от изградената вече енергийна система и българска индустрия и не трябва да се изкушаваме да прилагаме сляпо чужд опит“, заяви Румен Радев и подчерта, че българският национален интерес трябва да бъде защитаван в прехода към климатично неутрална икономика.

Трансформацията от линейна към  кръгова икономика, рециклирането на отпадъците, опазването на прекрасната българска природа и чистотата на въздуха, постигането на устойчиви екосистеми няма как да се случи без специалисти и отдадени професионалисти, каквито се обучават в Минно-геоложкия университет, посочи президентът. Той приветства преподавателския състав на висшето училище, който съхранява и развива богатите традиции и ги съчетава със съвременни ефективни форми и методи на образование. Държавният глава пожела на студентите в университета да бъдат истински професионалисти и отговорни бъдещи лидери на нова България.

След официалното откриване на новата академична година президентът Румен Радев посети музея за кристали „Илия Делев“ заедно с ректора на университета проф. Ивайло Копрев, който връчи на държавния глава почетния знак на университета.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене