Джамията в Брезница привлича като магнит вярващи и туристи

Красотата на джамията в село Брезница я превръща в туристически обект. Това показват наблюденията на местни хора, които лесно разпознават пришълците, гости на местните хотели и преминаващи през Неврокопския край, отбили се за малко, защото са чули за нея. Славата на архитектура и на вътрешният й дизайн привлича посетители- мюсюлмани.

Като демократична общност, местните жители не са ревниви към чуждото внимание, а напротив отнасят се любезно и с непознати туристи. Допускат се да влязат вътре всякакви посетители, подхождащи с уважение и респект към религиозния характер на сградата. Вътре всеки може искрено да се наслади на изпълнената с хармония цветна и скулптурна украса, както и на изкуството, наречено калиграфия. Откъси от корана красят стените, а подът е застлан с дебел килим в синьо, така че човешки стъпки да не смущават вече молещите се.

Златистият цвят доминира и това прави джамията да грее както отвън, така и отвътре. Тя е като едно бижу, изработено с ювелирна точност, за нуждите на местните мюсюлмани. Да направят своята дуа /молитва/ идват и вярващи от Велинградско и родопските села.

Религиозният туризъм, така популярен по цял свят, води в Брезница любопитни хора от всяка социална прослойка на обществото. „Изумена съм от красотата и величието й!“, сподели бизнес дама от София, която пътувайки из нашият край е чула за тази джамия и заедно с придружаващата я компания са пропътували пътя и до там.
Старанието на местните мюсюлмани да имат място за уединение и молитви е забележимо за всички. Неочакван ефект е потокът от склонни да търсят и черпят сили и вдъхновение от религиозен туризъм. И този потокът ще се увеличава с годините, без съмнение.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене