Connect with us

Новини

Първа мобилност по проекта „Предприемачеството – школа за ученици и учители“

Published

on

От 03.11.2019 до 17.11.2019 г. се осъществи първата образователна мобилност по проекта „Предприемачеството – школа за ученици и учители“, по Програма Еразъм +, Ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани”. Бенефициент е Земеделската професионална гимназия „Климент Тимирязев“, гр. Сандански, а организацията домакин е F+U SACHSEN GGMBH, Германия. Участваха 15 ученици от професия Икономист и 16 ученици от професия Организатор на туристическа и агентска дейност и Техник- технолог по качеството на храни и напитки, придружавани от трима преподаватели- по икономика, от направление туризъм и чужд език.  Учениците проведоха производствената си практика в естествена чуждоезикова среда в гр. Кемниц, Германия в продължение на две седмици.

Учениците от професия Икономист се обучаваха в учебния професионален център F+U в Кемниц, Саксония. Участваха в семинар по делова кореспонденция,  изучаваха социално осигурителната и данъчна система в Германия. С представител на Дойчебанк изучаваха тънкостите при откриването на фалшифите банкноти-евро. Предприемаческите им умения бяха затвърдени и усъвършенствани с ролеви игри, бизнес симулации чрез ÜFA (виртуална фирма). Разделени на екипи обучаемите  имаха възможност да генерират собствена  бизнес идея, да стартират собствен бизнес, съобразявайки се с европейските критерии за класификация на МСП, да изградят маркетингова концепция, да определят стартовите разходи и очакваните ползи от нея. Последният ден от мобилността, икономистите представиха бизнес идеите си, което е своеобразна демонстрация на получените знания и придобитите умения. Доказаха, че умеят да планират и правилно да ръководят една фирма. Имаше победители, победени и награди. Участието им в мобилността формира и разви умения като творческо мислене, предприемчивост, инициативност, упоритост, чувство за отговорност и умения за работа в екип.

С много емоции и впечатления учениците-икономисти посетиха логистичния център на Амазон и стъклената фабрика на Фолксваген в Лайпциг, където се запознаха с най-новите технологии в съответната област.

Учениците от професия Организатор на туристическа агентска дейност и Техник- технолог по качеството на храни и напитки, работиха в реална работна среда в най-известните и добри ресторанти на Кемниц! Ресторант „Miramar“ (с гледка към езерото Шлостайх) е най-голямата бирария в Кемниц, където учениците усвоиха знания по приготвянето на характерни за района ястия, издаването на поръчки и приготвяне на напитки и коктейли с тъмна и светла бира. Учениците в ресторантите „Kellerhaus“, „Hans im Gluck“ и „Pelzmuhle“ освен нови умения по приготвянето на ястия и десерти, аранжиране и подреждане на масите, взеха пример и за интересни и нестандартни идеи при обзавеждането и интериора в заведенията. Ресторант „Kapellenberg Stollberger“ се използва като школа по готварство за ученици от различни държави, като от понеделник до четвъртък през двете седмици нашите ученици се учеха на немска кухня, а в петъчните дни приготвяха български ястия и показаха на немците как се прави мусака и тиквеник. Ресторантът на 4-звезден хотел „Klaffenbach“, който е в имота на историческата резиденция със същото име, беше отлична възможност за учениците да придобият опит от изискани и висококвалифицирани кадри, а ресторант „Ratsstube“, който е с площ 1200 кв. м, се слави с готвенето в домашен стил, поради което е винаги резервиран с дни предварително и нашите ученици се научиха да работят с бързо темпо и сръчност. Практикуващите във всички обекти получиха много добри и отлични оценки от персонала и работодателите за тяхната старателност и бързо адаптиране към работната среда. Те усъвършенстваха уменията си в технологии и техника за производство на храни и напитки, организиране и функциониране на кухня, ресторант и технологията на кулинарната продукция.

Не всичко беше учене. Имахме и посещения на музеи, екскурзии и свободно време. Едната беше до Дрезден,  а другата до Фрайберг. И двата града имаха какво да ни предложат – от култура до история.

Всички участници получиха Декларация за придобити компетентности, подготвен съвместно от двете партниращи страни и сертификат Europass Mobility. През следващата година проектът продължава с две мобилности, с нови предизвикателства пред учителите и учениците на Земеделската професионална гимназия.

Новини

Каруцарите в Санданско карат по улиците само с талон в джоба

Published

on

 

Всички собственици на пътни превозни средства – каруци, в община Сандански са длъжни да носят
регистрационния талон на своето ППС с животинска тяга в джоба. Това решиха общинските съветници на своя сесия.
Въпросният талон трябва да е заверен от съответния кмет или кметски наместник на населеното място,
от което е собственикът. В документа е нужно да е вписан и регистрационният номер, който започва с
буквите на съответното селище.
При проверка от компетентните органи каруцарите е необходимо да покажат своя талон. В противен
случай ще бъдат глобени.

ilindenpres.bg

 

Continue Reading

Новини

Ученически автобус се размина на косъм с удар в паднало дърво

Published

on

Снимки: Кирил Стоянов

Дърво рухна вчера по обяд върху Подгорския път, който наскоро бе ремонтиран. За щастие няма пострадали хора и автомобили при инцидента. Но само минута по-рано в района между селата Самуилово и Камена, където падна дървото, минал ученическият автобус. „Най-хубавото е, че се е разминала белята. Близо до мястото на инцидента се е движел и полицейски автомобил. Затова бързо се направи организация и падналото дърво бе нарязано и премахнато от пътя”, разказа кметът на Самуилово – Кирил Стоянов.

Той уточни, че покрай шосето, което е от село Първомай до село Габрене, има доста опасни дървета, които са стари и изгнили и създават предпоставки за тежки пътни инциденти. Вече е направен оглед и ще бъдат предприети действия по тяхното премахване. Това обаче важи за дърветата, които са върху общинска земя. За тези, които са в терени, собственост на горското стопанство, трябва да се погрижат горските. „Само така ще предотвратим възможността от пътни инциденти, които са предизвикани от паднали дървета”, категоричен е Кирил Стоянов.

Ученически автобус се размина на косъм с удар в паднало дърво на Подгорския път Ученически автобус се размина на косъм с удар в паднало дърво на Подгорския път

ilindenpres.bg

Continue Reading

Новини

Номинираха посмъртно писателя Димитър Димов за почетен гражданин на Дупница

Published

on

Димитър Димов

Номинираха посмъртно писателя Димитър Димов за почетен гражданин на Дупница, съобщава Радио Благоевград. Авторът на романа „Тютюн“ е с дупнишки корени, прекарал е детството си в града и го е описвал в творбите си.

Димов подробно рисува още в първия си роман „Поручик Бенц“ града, в който е израснал. В Дупница започва работа по романа „Осъдени души“, а в „Тютюн“ Дупница е родното място на главните герои Ирина и Борис Морев. В същия роман се срещат редица описания от местности и обекти, които очертават някогашния облик на града. Зад многобройните му герои се откриват техните първообрази на местни хора, разказва Екатерина Иванова, изследовател на живота на писателя.

Вторият номиниран за почетен гражданин е ген. Венцислав Мутафчийски, който също е дупничанин. Предложението е на кмета Методи Чимев. Номинирани за “почетен знак” са петима медици, отличили се в борбата с ковид пандемията. Това са д-р Елена Гюзелева, д-р Крум Бонев, д-р Васил Бачев, д-р Милка Богоева и д-р Райна Сапаревска. Призовете ще бъдат връчени на тържествена сесия по повод празника на Дупница 19 октомври.

Continue Reading

Политика

Проф. Георги Михайлов: Сега е време за реформи, за да може българските граждани да получат това, от което имат нужда – ефективна здравна система

Published

on

Няма нито един разумен аргумент срещу една разумна ваксинационна програма

 

„Ковид е сериозно заболяване. Няма нито един клиничен и разумен аргумент срещу една разумна ваксинационна програма.“ Това заяви водачът на листата на „БСП за България“ в Благоевград проф. Георги Михайлов в ефира на 7/8ТВ.

Той обясни, че в чуждестранните информационни сайтове почти не се говори вече за ковид, но в България продължаваме, защото сме на последно място по ваксинация и на първо по смъртност.

По думите на Георги Михайлов противоепидемичните мерки са обект на най-много коментари в обществото и в България има няколко етапа, които са се случили: „Още в първите месеци на вземане на противоепидемичните мерки се случиха неща, които  дълбоко възмутиха българската нация. Освен, че се затвориха парковете, планините и зимните курорти, се направиха и други две грешки. Първо, нямаше реална представа до каква степен се е разпространила епидемията в България.

Втората голяма грешка, на която БСП като политическа сила се противопоставихме и тогава, и сега, е извеждането на учениците и студентите от учебните занятия.“  Професорът коментира, че децата боледуват много по-леко, но те са били оставени затворени вкъщи, при отворени питейни заведения.

„Националният център по обществено здраве определи цялата противоепидемична каскада като вземане предимно на политически, а не на експертни мерки, които не са били ефективни. Сега има известни позитиви, но липсва разяснителна кампания, липсва участие на личните лекари и всичко това трябва да се преосмисли сериозно“, каза още социалистът.

В предаването “Говорят експертите“ той припомни, че противоепидемичен план съществува в България отпреди 10 години, но управляващите отказаха да го приемат. По думите му последствията от тази криза няма да са медицински, а ще бъдат икономически и политически. „План не беше приет, бяха приети много неща, които много от тях нямат нищо общо със здравната логика и за съжаление ние консумираме тези резултати“, заяви той като допълни, че учениците рязко са намалили успеха си, а сигналите за домашно насилие са се увеличили 8 пъти.

Във връзка със “Зеления сертификат“ и трябва ли той да ограничава свободата ни, Георги Михайлов обясни, че при ниския процент на ваксинираност в България, това ще доведе до взрив и то негативен, затова е немислим в момента.

„Ние нямаме никаква реална статистика. БСП още в началото на предишния парламент официално заявихме, че искаме не частно епидемиологично проучване, а на Министерство на здравеопазването, но такова до момента не сме получили“, каза още проф. Георги Михайлов.

Той се позова на проучване на общомедицинското научно списание “Лансет“, според което, за да се преодоляват здравни кризи от този тип, са необходими две основни неща: „Първото е нивото на здравеопазването в цялата социална стълбица да бъде еднакво за всички граждани на една общност. Второто е, че в съвременните глобални условия, здравните системи са толкова важни за света, колкото са банковите системи. Тези две неща в България изобщо не съществуват“, категорично заяви социалистът. По думите му цялата ни здравна система е абсолютно пробита и не ковид 19, а дори и най-елементарна друга инфекция да дойде, тя я заварва непрекъснато неподготвена.

„Точно сега е време за реформи, когато се вижда, че здравната ни система трябва да бъде променена, за да може българските граждани да получат това, от което имат нужда – ефективна здравна система“, категоричен бе проф. Георги Михайлов.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ