Connect with us

Таблоид

Община Гърмен в битка за най-прозрачна институция в България

Published

on

За 19-и  път Програма Достъп до Информация (ПДИ) ще връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Така ПДИ отбелязва 28 септември – Международния ден на правото да знам. Целта на тези отличия е да се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация, да се насърчават институциите да изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и да бъдат прозрачни и отчетни пред обществото, да се посочат институциите, които нарушават правото на достъп до информация.

Община Гърмен тази година е сред номинираните институции, които най-добре организират предоставянето на достъпа до информация. Останалите конкуренти са: Изпълнителна агенция по горите, Община Главиница, Община Болярово, Община Тунджа, Община Девня, Община Белослав, Община Челопеч, Община Белоградчик (2 номинации) и Община Търговище.

Според ПДИ местната власт в Гърменско изпълнява съвестно задълженията си по ЗДОИ и активно публикува информация в интернет. Общинска администрация отговаря и на заявленията за достъп до обществена информация по електронен път.

Ето и един материал от сайта на ПДИ за напредъка на Община Гърмен по ЗДОИ:

Гърмен е сред сравнително малките общини в България. Сигурно затова тук трудно остава нещо скрито-покрито. Новините, рано или късно, се научават. Но има винаги риск да се получи ефектът на „разваления телефон”. Що се отнася до подобни разминавания, то това трудно може да се случи с информация от Община Гърмен. Защото кметът Феим Иса и екипът му се стараят да информират населението ежедневно и адекватно за всичко, което става в Общинска администрация. Резултат от тези техни усилия за осигуряване на пълна информационна картина е и скокът на Гърмен в класацията на рейтинга на активната прозрачност за миналата година с цели 15 места благодарение на спечелените 85.3 точки.

Това сочи проучването на Фондация „Програма достъп до информация” за това как местната власт в Гърменско изпълнява задълженията си по ЗДОИ и за активното публикуване на информация в интернет. Разбира се, взима се предвид и как отговаря Общинска администрация на заявленията за достъп до обществена информация по електронен път. Желанието за прозрачност на сегашното управление личи повече от ясно и от официалната страница на Община Гърмен.

В секцията по ЗДОИ е качен отчетът за организацията на достъпа до обществена информация за 2020 година. За този перид от време постъпват 12 заявления по ЗДОИ от граждани и 10 от неправителствени организации. Всички те се отнасят до официална информация и касаят отчетност на съответната институция. Всички заявления са по електронен път. Отговор е даден на всички тези питания. Същата е практиката на Община Гърмен и през 2019 година, макар че тогава заявленията, всички пуснати по електронен път, са наполовина – 11. 8 от тях са от граждани, а 3 са от НПО, като на всички е дадена в пълен обем исканата информация.

„С въвеждането на специална деловодна система работим много успешно по ЗДОИ. Деловодителката в Центъра за информация и услуги сканира въпросното заявление, което е постъпило при нас. След това го препраща на служителя, който може да вземе отношение по исканата информация. Дори не се изисква резолюция от ръководителя. Експертът разглежда заявлението и решава как да процедира. Кметът бива информиран, ако не може да се даде цялата информация, но за последните две години нямаме такъв случай”, казва Мария Попова, главен секретар в Община Гърмен. Тя отговаря за дейността на местната власт по ЗДОИ. Всички заявления напоследък са по електронен път, тъй като за тях заявителят не дължи никаква такса. Понякога се търсят данни, които касаят договори на Общината с различни фирми за изпълнение на важни инфраструктурни обекти, които са по Закона за обществените поръчки. Става въпрос за много обемиста информация, това отнема доста време на служителя, но е приоритет за кметското ръководство прозрачността и осведомеността на населението за дейността на местната управа.

„Никак не е леко и на колегата, който ежедневно качва информация на нашия сайт. Всичко обявяваме, което не представлява някаква тайна. На страницата ни може да видите дори молби и декларации. Директорите на дирекции са длъжни своевременно да осигурят информация за електронната ни страница. Това важи и за Общинския съвет, който качва своите докладни от заседания на комисиите и сесии на местния парламент”, твърди Мария Попова.

Много от информацията е свързана със строителството на територията на община Гърмен. Строят се десетки обекти в района, най-вече в селата Лещен, Ковачевица и Огняново. Това пък води след себе си голям документооборот, изготвяне на Подробни устройствени планове, на Планове за застрояване, информация за отчуждаване на имоти, за смяна на предназначението на земята.

„Пак ще подчертая, че деловодната система, която ползвам, улеснява работата ни. Имаме електронен обмен и с други институции. За нас е важно обществото да е запознато с това, което се прави тук и с решенията, които се взимат. Общината ни става все по-отворена към хората, което се оценява от жителите на населените места”, категорична е Мария Попова.

Думите й се потвърждават от интернет страницата на кметството. Там има най-разнообразни секции и рубрики. Може да научите какви търгове се провеждат, какви са конкурсите, кои са кметските заповеди, колко Подробни устройствени планове са одобрени, има ли нови обявления и концесии. Бързо се качват и решенията от сесиите на Общинския съвет. Достъпни са и рубриките за общинските фирми, за обществените поръчки, наредбите на местната власт.

Това е плод на две неща – желанието за прозрачност на кметския екип и добрата стиковка между служителите. Отдавна са уредени процедурите за регистриране на електронните заявления, знаят се вътрешните правила за предоставяне на достъп до обществена информация и за повторно използване на информация от обществения сектор, публикувани на интернет сайта и в правилата за вътрешен оборот на електронни и хартиени документи. Има утвърдена технологична карта. На практика няма как да се направи забележка по отношение на рубриката, касаеща прозрачността на Общинска администрация и на Общински съвет – „Достъп до информация”.

По всичко личи, че Община Гърмен догодина може да скочи още по-напред в престижната класация по рейтинг на активната прозрачност. Защото Общинска администрация и иска, и има желание, ако мога да перифразирам онова прочуто „искам, но нямам желание”, дейността й да е на показ пред гражданите. И хората не само в Гърменско, но и навсякъде другаде да могат да научат навреме какво се случва в Общинска администрация и в Общинския съвет.

Таблоид

Времето: Днес през страната ще премине студен атмосферен фронт

Published

on

Днес през страната ще премине студен атмосферен фронт. От северозапад облачността ще започне да се увеличава и вплътнява. След обяд на места в западните райони ще има валежи от дъжд. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще е слаб, в Дунавската равнина – умерен. Максималните температури ще са между 16 и 21 градуса. През нощта срещу неделя валежи ще има и в източната половина от страната, сочи прогнозата на НИМХ.

Времето за Гоце Делчев ще е с променлива облачност и максимална температура 22 градуса.

Над Черноморието преди обяд ще преобладава слънчево време, след обяд облачността ще се увеличава и вплътнява. През нощта срещу неделя ще има валежи от дъжд. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури на въздуха ще са между 19 и 21 градуса. Температурата на морската вода е около 16 градуса. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Над планините облачността ще е значителна, вечерта на височина над 2100 м ще завали сняг. Ще духа умерен запад-северозападен вятър и с него температурите ще започнат да се понижават. Максималната на 1200 метра ще е около 13, на 2000 метра – около 7 градуса.

В неделя валежите в Източна България ще продължат, а в Западна постепенно ще спрат, след обяд и облачността там ще се разкъсва. Вятърът ще се ориентира от север-североизток, ще е слаб, в източните райони до умерен. Температурите ще се понижат още, повече дневните, и максималните ще са между 11 и 16 градуса.

В понеделник над източните райони облачността ще се задържи предимно значителна, в отделни райони ще има и ръмежи. Над Западна и Централна България облачността ще е разкъсана до предимно слънчево. Вятърът ще е от североизток, слаб до умерен. Ще е студено за втората половина от октомври с минимални температури между 0 и 5 и максимални между 9 и 14 градуса.

Continue Reading

Таблоид

Полицаи искат да се местят щом връщат костюма в Банско!

Published

on

Иван Попов- Костюма вече си е в Банско. Както Топ Преса ви информира първа преди дни, скандално известното ченге се връща, като шеф на полицията в Банско. Личната полицейска бухалка на екс кмета Икономов, създаде напрежение в управлението на МВР в курортния град. Полицаи готови да подадат заявление, защото не искат да изпълняват поръчките на Костюма. Очакват се репресии от новия началник. Канил се да отмъщава на всички, които подаваха сигнали срещу престъпленията му заради, които той беше отстранен.

Ченгето с белия Мерцедес вече празнува… но ръководството на МВР все още има шанс да се поправи. Помнете ни думата- този ще разочарова и Вас, както разочарова и ГЕРБ. Ясно е че Костюма няма да е дълго в системата, но защо трябва да страда тя, заради това че намерил “дебели връзки”?

Иван Попов  сменя досегашния шеф Кирил Стоянов, който му остави управление първенец, на първо място по резултати в полицейската дирекция. Стоянов бе сменен изненадващо вчера, а новината за детронирането му разплака състава на управлението, което работеше добре и спокойно  под неговото ръководство .

Разнопосочни за отзивите за Попов, който не е долюбван от голяма част от състава и банскалии и новината за връщането му разгневи част от тях, форумът ни завря от коментари, в които читателите ни даваха информация, която би могла да е интересна за тези, които го връщат отново на поста началник.

Попов бе освободен от предишния МВР министър Хр. Терзийски, по времето на директора Дойчин Дойчинов и вероятно в момента попада в категорията репресиран по времето на ГЕРБ, и реалибилитиран от новата власт,  нищо че работеше изключително добре с бившия кмет на града Георги Икономов и депутата Александър Мацурев, с когото казват, освен приятели, са и съученици.

Името му се свърза преди време с издирван криминалнопроявен, който се укривал, а в същото време е работил в Банско, под носа на началника на полицията. Отдавна в града се говореше, че Попов, които след напускането на шефския пост в Банско започна работа в столичната полицейска дирекция, не е преставал да се бори за връщането си в Банско и  амбицията му да седне отново в шефския стол ,  бе удовлетворена с любезното съдействие на  новото МВР ръководство в столицата.

Continue Reading

Таблоид

Шеф на COVID отделение: Човек с антитела не трябва да се ваксинира! Пожар не се гаси с бензин

Published

on

Oтново опашки от медици пред „Пирогов”, които не могат да отидат на работа заради липсата на сертификат. Днес обаче те са доста по-малко. В четвъртък сутринта много служители в най-голямата спешна болница трябваше да се тестват, за да застъпят на смяна. И днес много от чакащите посочиха, че не желаят да се ваксинират, тъй като са преболедували и имат антитела, но са тествани с антигенен тест и затова нямат здравен сертификат.

А и днес шефът на COVID отделението в спешния център доц. Петър Атанасов сподели, че е гневен от мерките.  Tой посочи, че тестваните в четвъртък са получили едва днес сертификатите си. Такъв обаче от всички тествани са взели само трима служители.

„От взетите вчера проби на пациент, в сертификата пише: Дата и час на взимане на пробите – 22.10. 21 г. 00.12 часа. Това не е вярно. Това искам да подчертаем. Как се управлява тази държава? Днес на фургоните ще минат само хората, които идват за пръв път на работа от началото на действието на заповедта”, обясни доц. Атанасов.

Той показа и останалите два сертификата, които също са с различни дата и час от тези, в които са взети пробите. Останалите служители все още не са получили сертификатите си.

„Пред кабинета ми ме чакат 10 души. В „Токсикология” има 63-ма пациенти, още 60 в Клиниката и още 60 в буфера на Клиниката. Вчера казах, че смъртта не чака, но това не са мои думи, не съм го измислил аз. Две години ще станат, откакто тече кризата в България. За тия две години как не дойде никой, нито от РЗИ, нито от Здравната каса, да ни попита от какво имаме нужда, как да ни помогнем. Ако няма да ни помогнат, поне да ни оставят на мира. Текат три проверки – за документи, за пътеки, буквално за каквото се сетите. Никой не дойде да провери може ли „Пирогов” да бъде инфекциозна болница, и сега нямаме разрешение за тази дейност“, заяви доц. Атанасов пред Нова телевизия.

Той е на мнение и, че ситуацията с пациентите също е сериозна.

„Хора, които имат имунитет, са малтретирани по този начин. С цялото си уважение към именитите ми колеги, които излизат пред вашата камера и които не са прегледали и един болен с коронавирусна инфекция. Анализират какви били антителата, че едните бели срещу целия вирус, другите срещу половината. Глупости. Да седнат и да си прочетат „Буквара на Тягоненко и Митов“ и да видят, че там има щамове в коронавирусното семейство, които са човешки. Хората още през 80-те са написали колко типа антитела се поризвеждат от човешкия организъм. Човек, който има имунитет, не е показано да се ваксинира. Целта на ваксинирането е да се генерират антитела, тоест да настъпи имунизация. Защо да се ваксинираме? Пожар гаси ли се с бензин? Когато човек си дърпа имунитета за опашката, той може да се обърне и да му отхапе главата“, посочи доц. Атанасов.

Той призова юристите да се произнесат по законността на заповедта. Доц. Атанасов търси и какви са смисълът и логиката в наредбата.

Continue Reading

Таблоид

Училищата в общините Гоце Делчев, Гърмен и Сатовча остават на присъствен режим на обучение

Published

on

След заповедта на здравния министър с нови мерки срещу разпространението на Ковид, РЗИ – Благоевград започна да публикува заболеваемостта на база 14 дни по общини. Преди това на сайта на здравната инспекция се показваха само броя на заболелите по населени места. Новите данни са необходими за се прецени, кои училища трябва да преминат към он лайн обучение.

Към 20.10. 2021 г. достигнатата 14 дневна заболеваемост от COVID-19 на 100 000 население в област Благоевград по общини е следната:

Благоевград – 568
Петрич – 550
Сандански – 636
Гоце Делчев – 372
Разлог – 500
Симитли – 641
Белица – 522
Якоруда – 488
Хаджидимово – 500
Гърмен – 264
Банско – 246
Кресна – 640

Сатовча – 142
Струмяни – 500

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ