ЗАПОЧНА ХХ-ТИ ЮБИЛЕЕН ФИЛМ ФЕСТ В БАНСКО

Юбилейното издание на „Банско филм фест” ще продължи до 26 септември под мотото „Толкова много върхове”. В приветствието си при откриване на фестивала, кметът Иван Кадев поздрави организаторите за тяхното постоянство в продължение на 20 години да представят най-добрите филми в планинарското и приключенското кино и благодари за тяхната последователна и упорита работа, с която се обогатява културния облик на Банско.

„Тук, в подножието на най-красивата планина е най-подходящото място да бъде показвана чрез стойностните филми красотата на света, силата на човешкия дух и отговорността на всички хора за бъдещето на нашата планета. За нас е чест да посрещаме знаменити гости от целия свят, които стават приятели на Банско и наши посланици. Радваме се, че фестивалът привлича интереса на една ценна аудитория – на интелигентните хора с отворени умове, активни, действени и сетивни”, каза още кметът.

Основателят и директор на „Банско филм фест” Натали Петрова подчерта значимостта на форума, който поставя България на културната карта на Европа, тъй като то е единствено по рода си в страната и най-голямото от тази категория на Балканите.

По време на фестивала ще бъдат прожектирани 70 филма от 40 държави и ще бъдат проведени поредица от срещи с легендарни приключенци. Всички филми от програмата са премиерни, а сред тях има и 15 български заглавия.

За поредна година ще бъде отделено специално внимание на най-младите. В панела БанскоФилмФестKids децата и младежите ще могат да се докоснат до екстремното и непознатото не само чрез екрана, но и да изпитат тръпката от тайните на проникването в пещери и скалното катерене.

Начало на фестивала беше дадено с архивния филм „Изгреви” /1978 г./ за изкачването на северната стена на връх Вихрен от Методи Савов и Мария Христова. Това беше своеобразен жест към изтъкнатия български алпинист, който присъстваше на церемонията и беше специално поздравен от кмета Иван Кадев.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене