Дядо Вазов почетен от благоевградчани и петричани

Група от Благоевград и Петрич, предимно учители по история и литература, се включиха в честването на 100-годишнината от смъртта на Иван Вазов.

Те се поклониха пред пред гроба му в градинката зад църквата „Света София“ в столицата. Патриархът на напусна този свят на 22 септември 1921 година.

На панихидата бяха представители на Националния литературен музей, родственици на Иван Вазов и стотици граждани от цялата страна.

Вазови стихове изпълни актьорът Георги Златарев. „Когато чета Вазов, аз се връщам 100-150 години назад и се чувствам негов съвременник. Няма друг български писател, който приживе да е обявен официално за Народен поет“, заяви благоевградчанката Латинка Георгиева.

Групата от Пиринско посети и къща-музей „Иван Вазов“, където е одредена временна специална изложба. Сред експонатите са посмъртната маска, програма на погребението на поета, организирана от Министерство на народното просвещение, списък на Вазовите произведения, поставени в гробницата при полагане на тленните му останки, фотографии, писма, рисунки.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене