Армията трябва да е символ на държавността

Словакия се готви да купи военна техника за повече от 2 милиарда евро. Държава в сърцето на Европа, чийто единствен съсед, който не е част от НАТО и ЕС, е Украйна. Тази малка страна от центъра на Европа е готова да инвестира в своята сигурност и не се колебае. Не виждаме дебати от типа „Ама сега за какво са ни тези самолети“ или „Защо ще даваме пари за армията?“. Напротив, работи се за модернизация и подсилване на армията.

В същото време у нас темата за модернизацията на българската армия пропадна. След края на мандата на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов ситуацията с модернизацията и мобилизацията на българската войска замря, изчезна като тема. В началото се опитаха да го атакуват, но без успех, защото в работата си като министър постигна повече от всички други преди него. Като започнем със закупуването на F-16 блок 70 за ВВС, през бронирани машини за Сухопътни войски, и стигнем до сделката за патрулните кораби на немската компания „Люрсен“, които ще се строят в България. Всичко това с идеята за изграждане на една боеспособна българска армия, която да може да се противопоставя на заплахите.

И докато Словакия е обградена от съюзници и приятелски държави, ситуацията около България далеч не е такава. На югоизток имаме един диктатор, който неведнъж предявява териториалните си претенции. Който си позволява да говори за това до къде се простира „турската душа“, съвсем неслучайно съвпадащо с границите на Османската империя. От друга страна, е налице напрежението в Черноморския регион, и един уж замразен конфликт на североизток. И не на последно място, необходимостта от защита на националната граница от прииждащите нелегални имигранти.

Ето защо ние от ВМРО винаги сме настоявали за адекватна и достойна политика спрямо армията. Модернизацията и повишаването на доходите на военнослужещите трябва да продължат така, както беше започнато от Красимир Каракачанов. Необходимо е отново да превърнем армията в символ на държавността. А това ще се случи, когато спрем безумните политически пазарлъци и работим за България!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене