Партиите на протеста се присламчиха към проекта на Петков и Василев (ОБЗОР)

  • Мандатоносителят все още неясен, преговарят със 7-8 партии за възможна коалиция
  • Целите им: 4 приоритета за следващите 4 години

Още преди да бъде официално роден и оповестен на обществеността, новият проект на Кирил Петков и Асен Василев получи покани за предизборно обединение за вота на 14 ноември от т.нар партии на протеста.

Първата такава дойде от шефката на ИБГНИ Мая Манолова, които поиска коалиция между тях, „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, както ще се казва формацията на двамата бивши министри. По думите й такава една платформа може да се бори за първа политическа сила, като призова отделните лидери да преглътнат егото си. Тя пожела успех на Петков и Василев и добави, че с новия проект мнозинството в следващия парламент ще е по-силно. Същата теза защити и евродепутатът от ДБ Радан Кънев, който предложи общи действия между ДБ и новата формация, които да се преборят заедно за първото място. Според него е грешно да се изпусне този шанс, защото нямало лесно да се върне.

Иначе все още не е ясно регистрацията на коя партия ще използват за мандатоносител. През последната седмица са разговаряли с 7-8 формации и най-вероятно ще ги обединят в коалиция, за да запазят името на проекта си. Отрекоха една от тях да е МИР, но не коментираха дали може да е „Волт“. Имат два основни критерия за подбора на тези партии, с които ще се явят на вота – да не искат пари и да не искат места в листите. Ще се явят със самостоятелни листи, в които ще има нови лица, двамата че са бъдат в тях, ще финансират сами кампанията си, като кандидатите им за депутати ще трябва да подписват договор за почтеност, с който да декларират че нямат скрити пари. Докато са били министри са преследвали 4 цели, които приоритети ще преследват и сега. Разликата – тези 4 месеца да ги продължат в следващите 4 години, като така дадоха и ясен времеви хоризонт , в който искат да действа. Цел номер 1 – да спрат корупцията. Цел 2 – да освободят малкия и средния бизнеса да работи спокойно. Цел 3 – да привлекат високотехнологични инвестиции. Приоритет 4 – това благоденствие да се разпредели справедливо. На 3 критерия трябва да отговарят и съмишлениците им, които ще се присъединят към проекта им – да добра кариера извън политиката, да не са били в повече от една партия, освен тази, да нямат скандали, които не могат да се проверят.

Не стана ясно и с кои партии ще могат да си партнират в новото НС. Отново застъпиха тезата, че ще работят с всички почтени хора, независимо дали от ляво или от дясно. Заявиха, че се стремят да управляват страната, като са уверени, че в следващото НС ще има над 120 депутата в т.нар. „коалиция на почтените“. На въпроса дали ще приемат заявката за партньорство с ДБ, Василев поясни, че всички, които споделят техните принципи, са готови работят с тях. „Истината е, че следващото правителство на България ще е коалиционно“, каза той. Изтъкна обаче, че според него е важно да има избор, за който ще се гласува. По думите му при тях има баланс между дясната и лявата визия.

Всички средства, с които ще се финансират ще са прозрачни, декларира Петков. Даде да се разбере, че би приел пари от експортни фирми, които той определи като любими, защото успехът им не зависел от БГ политиката. Той заяви, че „вратата е затворена“ за „инвеститорите в политическата партия“, които срещу това биха поискали политическо влияние. „Ще приемем пари , които са чисти и без цена“, каза Петков. Двамата отрекоха партията да им е президентска, въпреки че подкрепят Румен Радев за втори мандат. От думите на Василев стана ясно, че нямат намерение да пипат данъците и да ги увеличават.

Петков нямал време да отскочи до Букурещ за сертификата си

Петков коментира и казуса му с отказа от канадското гражданството. Той напомни, че на 20 август са го уведомили, че трябва да си вземе документите от Букурещ, но не е могъл да отиде до там, тъй като бил зает с много ангажимент. Даде да се разбере, че няма нужда да го прави, след като вече са го уведомили, че няма такова.

Екипът, с който ще работят

При представянето на екипа стана ясно, че част от хората са работили икономическото ведомство през последните месеци. Така са именно Яна Баланикова и Калина Константинова, които бяха зам.-министри в оглавяването на Петков ведомство. Сред хората в екипа му е и Даниел Волер. Неговата съпруга работи като зам.-министър във финансите, но напускала и нямало да има конфликт на интереси. Следващият човек е адвокатът Никола Минчев. Договорът на кантората, в която той работи, с ББР изтича, като банката вече си е избрала друга. Сред лицата е и Деница Симеонова, която е момента работи като социален предприемач.

 ГЕРБ: Не се плашим от конкуренция, БСП: Незрели са

Веднага след обявяването на проекта последваха и реакциите. ГЕРБ заявиха, че не се плашат от конкуренцията. „В ГЕРБ не обръщаме особено внимание на новия проект „Петков-Василев“, заяви Екатерина Захариева. По думите й без коалиции няма как да се управлява. Иво Христов – евродепутат от БСП и бивш шеф на политическия кабинет на Румен Радев – определи Петков и Василев като политически незрели и надценяват възможностите си. Според него опитът им да приватизират авторитета на президента и на служебния кабинет няма да предизвика електорална вълна.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене