Д-р Томов: Ваксините правят COVID-19 да е като грипа, намаляват риска 10 пъти

40% от всички заразени, дори и да са без симптоми, развиват сериозни органни увреждания

Положителната новина, свързана с COVID пандемията, е за ваксинираните с две дози преди две седмици поне – те могат да бъдат в голяма степен спокойни. В момента в интензивните отделения почти няма позитивни пациенти, които са били ваксинирани. Това съобщи пред БНТ математикът д-р Лъчезар Томов – преподавател в Департамент “Информатика” на НБУ, в коментара си за хода на четвъртата вълна.

Той отбеляза, че ваксинираните в България са малко на брой, а средната възраст на имунизираните не е висока.

“Ваксините намаляват риска 10 пъти, правят тази болест да е като грипа, с който сме свикнали. Така че с времето и ваксинацията, ако се цивилизоваме и стигнем до нормалното ниво на 80-90% ваксинирани, тогава ще имаме много малко хора в болница”, подчерта математикът.

По думите му 40% от всички заразени, дори и да са без симптоми, развиват сериозни органни увреждания – сериозен спад на бъбречната функция и на когнитивните функции, проблеми със сърдечната дейност.

„Ситуацията  е много комплексна. Има отговорност и миналото, и сегашното правителство, и цялата политическа класа. Единствено Борисов се ваксинира публично, никой друг, всички си мълчат“, добави математикът.

„В БЛС защо има хора, които говорят лъжи. И разправят, че влизат в инфекциозно отделение без маска. Това е за затвора“, смята Томов.

„Никой не иска локдаун, но накрая просто ще се случи, защото болниците ще се запълнят, хората ще почнат да умират по стълбите. Няма как да знаем, ние не изпълняваме нищо. И просто без значение кой е на власт – накрая ще се наложи (локдаун, бел. ред.). И дори и ваксинираните ще трябва да си останат. Ние нямаме авторитети. Ние не сме божества и когато си отиде някой наш близък – тогава отиваме да се ваксинираме“, каза още математикът.

Елка Василева

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене