Разлог с етнографска изложба в Пловдив

Разлог гостува на Пловдив с етнографска изложба. Тя бе открита в регионалния етнографски музей на Филибето. Изложбата е наречена „Магията на разложката запеска“. На откриването се събраха представители на местната интелигенция и професионално заинтересовани среди.

В ,,Магията на разложката запеска“ на Исторически музей – Разлог са подбрани най-ценните и красиви шевици от 19-ти и началото на 20-ти век, избродирани върху женските ризи (кошули) и носии от Разложкия край. Колекцията заема едно от водещите места във фонда на Исторически музей – Разлог.

Със своята пъстрота и багри те са неразделна част от българското народно изкуство. Особено красива е разложката шевица, наречена запеска. Известни са около 28 основни символа (лалета, карамфилчета, звонци, ягодки, китки, клещи и т.н.), бродирани по ръкавите. Тя е характерна за града, откъдето според изследователите се разпространява в околните селища. Формирането и окомплектоването на колекцията от шевици е постоянен процес, който освен съхранението и експонирането им, цели да покаже старинната изработка и цветовия колорит, използван от разложката жена.

Изложбата е богато илюстрирана от пана със снимки на носии и допълнена с автентични експонати от мъжко и женско облекло, шевици и изделия на грънчарския занаят. Спецификата на традиционната култура е обект на проучване, като стъпка в това направление са заснетите облекла, традиционни празници и обичаи от фондация ,,Български корени“, които работят за популяризацията на местната култура с музея в Разлог.

През 2021 г. излезе от печат „Каталог с шевици от Разлог“, чиято цел е да популяризира експонатите извън тесните научни среди и да достигне до всички влюбени в народната култура любознателни читатели. В града има бродирачки, които със старание и любов продължават да възпроизвеждат разложките запески. Така опазват миналото, но и по магичен начин успяват да го пренесат и оживят в новото време.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене