Без категория

Тютюнопроизводителите прекратяват протестите

тютюнопротест

Протестите на тютюнопроизводителите в Гоцеделчевско, които продължиха близо две седмици, ще бъдат преустановени. Това съобщи за ИНФОМРЕЖА председателят на Сдружението на производителите на ориенталски тютюни и кмет на Сатовча Арбен Мименов.

По думите на Мименов тази сутрин в сатовчанското село Кочан са се събрали около 3 000 земеделци, които са заплашили да затворят пътя за Доспат в знак на протест срещу ниските цени на жълтото злато и забавената изкупна кампания.

Недоволството им обаче било туширано от пристигналите на място депутати от ДПС Алиосман Имамов – заместник-председател на Народното събрание, и Ахмед Башев.

Пред събралото се множество те уверили, че държавата ще защити интересите им и няма да позволи да остане и килограм неизкупен тютюн.

Народните представители от Пиринско, придружени от Рушен Риза – заместник-председател на ДПС, са обещали, че с дотациите, които се предвиждат през април месец, тютюнопроизводителите ще вземат сумарно повече пари за продукцията си от миналата година.

С подобни увещания народните представители от ДПС обиколили повечето населени места в общините Сатовча и Гърмен, като са призовали местните земеделци да спрат стачните действия.

За да няма спекулации с изплащането на държавната субсидия, всеки протокол за продаден на фирмите тютюн трябва да има печат от общината. Така допълнителните пари ще получат само производители с подпечатани протоколи.

Арбен Мименов обаче предупреди, че тюнюджиите остават в стачна готовност и ако тези две условия не бъдат изпълнени, отново ще се вдигнат на бунт.

infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене