Вече не се продава грозде за вино на Кооперативния пазар в Благоевград

За първи път от над 20 години насам, на Кооперативния пазар в Благоевград,вече не се продава грозде за вино. Забраната влезе в сила в средата на месец август, след като управитлят на общинската фирма „Пазари“ ЕООД –Юрий Воев, отказа на търговците договори, въпреки постигнатата преди това принципна договореност, как да се осъществява търговията в условията на пандемия. Забраната предизвика недоволството на търговците, които към този момент продават грозде на обособено за целта място при Покровнишко шосе край Благоевград, както и в района на ЗМК.

Причината е, че наемателите на пазара, търговците, които реализират и собствена продукция от грозде, не само продаваха, но и извършваха преработка на място с машини, които не бяха разрешени от моя страна. Впоследствие, те направиха един търговски трик, взимаха уж за автомобилите си паркоместа от синята зона, където слагаха тези машини. Имаха много забележки от моя страна, тъй като нямаме такова разрешение нито от ОДБХ – Благоевград, нито от Общинския съвет и се стигна до проблеми и с живущите наблизо. Тази сага продължи две – три години“ – обясни за Радио Благоевград Юрий Воев, управител на Общинска фирма „Пазари“ ЕООД – Благоевград.

Той съобщи още, че е имало разрешение от кмета Илко Стоянов, както и съгласие на живеещите наблизо граждани, за продажба на грозде на Кооперативния пазар, но без преработка с машини. Това предложение не е било прието от търговците, които за отишли за съдействие в ОДБХ – Благоевград. След направена проверка на място от инспекторите, управителят на Кооперативния пазар е получил писмо от Агенцията, че ако бъде нарушена търговската дейност и бъде допусната и преработката на грозде, ще бъде наложена санкция.

„А, пък и бяхме в началото на четвъртата ковид вълна и решихме, че тази година трябва да бъде нулева за продажба на грозде за преработка на открития пазар. Направихме заграждения, както изисква заповедта на здравния министър с вход и изход, тъй като това също е важно“ – коментира още Юрий Воев.

Той съобщи още, че така нареченият „животински пазар“ край Благоевград, вече е собственост на Общината и ако, теренът премине към Общинска фирма „Пазари“ ЕООД, догодина може да се организира още едно място за търговия с грозде за вино.

Разговаряхме и с търговци, които вече продават и предлагат преработка на гроздето на обособеното тържище край Покровнишко шосе. Част от тях споделиха, че новото място е подходящо за такъв тип търговия, дори е доста по-удобно от предишното.

„По-удобно е, да. По-широко е, има всички условия, на другия пазар беше пълна лудница, особено сряда и събота. Има и клиенти. На когото му се пие, идва и си купува, това е“ – коментира един от търговците. По думите му, назрялото недоволство преди месец е било заради това, че търговците не са били предупредени навреме за забраната.

„Няма значение, къде се намира пазарът на грозде, който иска ще го намери“ – коментира друг търговец, който продава за първи път тази година. Според негов колега, не всички купувачи са наясно с новото място за продажба на грозде за вино, но условията там са доста по-добри.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене