Земеделският производител Цв. Миланова: Доматите са кът, на полето изсъхнаха още през август, останаха само чушките, морковите загниват, за нищо не стават, ще караме зимата на картофи

Без имеДоматите в Кюстендилско продължават да държат цена от 1-2 лв. в зависимост от това дали са за салата или за консервиране. “Друга година по това време полските домати, предназначени за лютеници и буркани, стигаха 30 ст. за килограм, тази година обаче се продава на цена от 80 ст. за килограм, и то не от най-високо качество, споделя 53-годишната Цветанка Миланова от кюстендилското село Жабокрът.

Жената е една от многото земеделски производители в най-голямото село, занимаващо се с производството на зеленчуци в региона.

Всяка сряда и събота съм на кооперативния пазар, защото само тук мога да реализирам продукцията си, разказва леля Цеца, както я наричат жените на пазара в областния център. Според нея, доматите тази година са кът и заради това хубавите сортове, дето стават за салата, държат цена от  1.50-2 лв.

Високите цени се дължат на лошото време, споделя леля Цветанка и допълва, че по градините в село Жабокрът има комай само чушки. Доматите ги изскубахме още в началото на месец август, тогава целите корени изсъхнаха, споделя възрастната жена и допълва, че и зелето, с което по традиция се слави село Жабокрът, тази година е тръгнало да вехне.

Така и не стана ясно защо изсъхнаха доматите, но и с другите зеленчуци нещата не вървели добре. Моркова, като го извадиш от земята, в средата е изгнил, за туршии не става, разказва Цветанка Миланова.

Явно само на чушките е добре, но като гледам и зимнините тази година ще скочат много, коментира жената и допълва, че бурканче домашна лютеница тази година ще струва поне три лева.

То, направете си сметка – хубавите чушки са 1.60 лв., доматите поне левче, като сложиш и олио, захар, подправки, че и тока, по-добре да си го купиш от магазина, коментира възрастната жена.

Леля Цветанка с охота обяснява, че тя  и семейството й са едно от многото в селото, разчитащи изцяло на зеленчуковата продукция. В обработването на десетината декара на семейството са включени и синовете, и снахите, и внуците, а освен чушки и зеле тя и съпругът й отглеждат всяка година домати, моркови, праз и картофи.

То тази година поне картофите са добри, явно зимата ще се кара на картофи, казва жената и очаква с удоволствие следващия купувач.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене