Над 65 000 семейства на първокласници и осмокласници ще получат еднократна помощ

Семействата на 37 847 първокласници и 28 889 осмокласници вече са одобрени да получат еднократна помощ от 300 лева за началото на новата учебна година. Към 15 септември дирекциите „Социално подпомагане“ (ДСП)в цялата страна са издали 65 377 заповеди за отпускане на средствата за ученици, записани в първи и осми клас в държавно или
общинско училище. Кандидатстването за помощта продължава до 15 октомври.

Финансовата подкрепа се отпуска независимо от дохода на семейството и е за покриване на част от разходите в началото на учебната година, при положение, че детето живее постоянно в страната и не е настанено за отглеждане извън семейството. Помощта се предоставя и за ученици, настанени в семейства на роднини и близки и в приемни семейства, както и на настойник/попечител.
Помощта се изплаща на два транша – 50% след влизането в сила на заповедта за отпускането й, а остатъкът в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище. Средствата се връщат, ако ученикът не постъпи в училище, не продължи обучението си през втория учебен срок или има 5 отсъствия за 1 месец без уважителни здравословни причини за това.

Средствата се отпускат въз основа на заявление-декларация, подадено в ДСП по настоящ адрес на правоимащите. Документите могат да се подадат лично, чрез лицензиран пощенски оператор, по електронен път чрез Системата за сигурно електронно връчване с квалифициран електронен подпис или с Персонален идентификационен код на НОИ, както и чрез електронната поща на ДСП по настоящ адрес.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене