Първо основно училище в Гоце Делчев посрещна с трепет първокласниците

С тържествено издигане на националния флаг, химна на Р България, химна на ЕС, посрещане на училищното знаме и музикално-поетична програма беше открита новата учебна година в първо основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в град Гоце Делчев. Десетки родители и баби дойдоха да присъстват на откриването на новата учебна година за своите деца. Първият камбанен звън призова най-малките да пристъпят към училищния праг. Камбаната удари лично директорът Люси Дерменджиева. „Скъпи родители, благодаря Ви за доверието, че ни поверявате своите рожби“, каза директорката. Тя поздрави също своя учителски екип, подчертавайки, че училището е втори дом за учениците и заедно вървят напред по пътя към знанието.

Тази година училището има 92 първокласници и общо 585 ученици. Училищната база отеснява, поради което се строи нова. В обезопасена площадка в двора на училището вече са изкопани основите на нова сграда, която е предназначена за второкласниците. Нова сграда със шест класни стаи обаче вероятно, ще бъде открита догодина.

Сред родителите на най-малките , от 1 до 4 клас доминира мнението и надеждите новата учебна година да премине присъствено, защото онлайн обучението изисква да има поне един възрастен до детето. Малките не могат да бъдат оставяни сами пред компютъра, защото още нямат нужната самодисциплина и като излязат в междучасие после някой трябва да ги подкани да се върнат в онлайн средата. За родителите е трудна да излизат в платен или неплатен отпуск, за да бъдат у дома да контролират процеса на онлайн обучението. Отделно за такива отсъствия от работното място, работодателите колкото и да проявяват разбиране към родителските грижи, няма как да са щастливи, че отсъствието на работници налага реорганизация в предприятието.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене