Витанов успокои: Ситуацията се разведрява, празнувайте спокойно 15 септември

Очаква се известно „разведряване“ на епидемичната обстановка у нас, засега няма опасност от дифузно разпространение на коронавируса. Това прогнозира проф. Николай Витанов от БАН, станал популярен като „математикът на щаба (НОЩ)“.

„На картата на риска съгласно нивата на Министерството на здравеопазването виждате, че очакваме разведряване на обстановката. В София 15-ти септември ще бъде посрещнат спокойно, идете си на празника с учениците и си празнувайте“, пише още Витанов. И допълва: „Опасност от дифузно разпространение в София няма. Тъй, че приятно прекарване, просто спазвайте елементарните мерки, не се струпвайте на едно място“.

Базовото репродуктивно число днес е 1.095. Максималната стойност за първичния пик на тази вълна беше 1.54. Заразата все още се разширява, но слабо. Броят на активните случаи се очаква да достигне 40 000. Като тръгна вълната, бяха към 7000, отчита още математикът.

„Ситуацията в болниците не се очаква да се подобри скоро. За броя на починалите няма да пиша, че хейтърите пак ще почнат да вият – зер Витанов каза, че можеш да се опиташ да излъжеш индикатора регистрирани нови случаи, но не можеш да излъжеш индикатора смъртност. Писах ви, че когато броят на починалите стигне 20 000, ще напиша нещо по въпроса за причините за високата смъртност. Някои се търкаляха от смях, че Витанов чака нещо, което няма да стане. Сега би трябвало аз да се търкалям от смях, но като гледам числото на починалите, хич не ми е до смях, че прогнозите ми се сбъдват“, пише още Витанов.

„Не сте забравили, че писах нещо за вторичен пик, нали така. Е, като се появи пак, ще има още информация за това. Най-важният въпрос – може ли да се предотврати. Отговор – може“, се казва още в публикацията.

Витанов пише още: „Обаче българинът много обича да си създава проблеми сам, тъй, че прогноза за това няма да правя.

Желая здраве и успехи на всички и нека вирусът да ви заобикаля“, завършва Витанов с традиционното си заключение.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене