Другото лице на манастира!

Ако имате път или се намирате в района на Гоце Делчев и Огняново, не пропускайте да посетите Хаджидимовския манастир – красиво и свято място, кацнало на един от многото хълмове в долината на река Места. 

Вида на манастира впечатлява– масивен, някак величествен и с много добре подреден двор. Когато го посещава човек, черпи вдъхновение и душевен мир и в това спор няма.  Но колкото и да не ни е приятно, светата обител има и едно друго лице, едно лице, което сякаш ние посетителите и миряните игнорираме с години и някак си дори сме приели съществуването му като нормалнсот – недострената част на обителта, непрестанния ремонт който тече вътре от десетилетия, която обаче по никакъв начин не накърнява гордата му осанка.

Уникалната арка, която от десетилетия трябва да бъде официалният вход на манастира, се е отдала на забрава и корозия, църковното училище с огромни столова и недостроени стаи, църквата която е на гола зидария… някак си неприемливо за един мириянин, са се примирили със своето състояние, така както църковното настоятелство и Неврокопската епархия.

Разбира се, целта на този репортаж на Топ Преса, не е да отравя критики  – а да напомни… Да, напомни на всички ни, които черпим здраве и мъдрост от манастира, че не е нормално да свикваме с неговото АКТУАЛНО И РЕАЛНО състояние. Манастирът „Свети Георги“ на хърма над град Хаджидимово има нужда от нас при това от години. Има нужда от нас, така както ние имаме нужда от него. И за това ни напомня другого – недостпроеното му лице. Не е ли време и общественост и упавление и църковните хора, да се замислим, както може да се направи за да приведен в ред и това – корозиралото лице на манастира?

Представете си го само – завършен, с още един голям дврор, действащо православно улилище, нова озенелена входна част, една прекрасно изпълнена църква със златен купол например… Една мечта, която с общи усилия може да бъде  реализирана, ние от Топ Преса сме убедени в това.

Нека не свикваме с лошото лице на манастира! За това напомняме за него. То съществува и с години плаче да бъде ремонтирано, реставрирано и да бъде ползвано със здраве. Защото там чудесата се случват, признават го и християни и мюсюлмани. Именно заради този факт, Топ Преса е убедена, че за да се възнатови манастира чудото ще се случи!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене