Делчевски водопад: красиви водни каскади в полите на Пирина

Ако планирате посещение до град Гоце Делчев, имате време за разходка и обичате творенията на природата, посещението на Делчевския водопад ще ви хареса. В допълнение ще споделя, че разходката до водопада е лека, кратка и приятна. Следват подробностите.

Как се стига до началото на пътеката

Пътеката към Делчевския водопад започва малко над Неврокопския манастир в покрайнините на град Гоце Делчев, на един голям десен обратен завой, веднага след манастира. Точно след завоя има удобна за паркиране отбивка.

Пътеката започва от „върха“ на завоя, т.е. ако паркирате на отбивката след завоя, се връщате малко назад, за да хванете пътеката. Има жълти указателни табелки за началото на пътеката към водопада. Добри хора са се погрижили да обозначат пътеката до водопада с ярки и свежи табелки с напомняне да се пази чисто.

Началото на пътеката

Подробна информация за маршрута

Самата пътека в началната си част е широк черен път, който постепенно навлиза в дефилето на река Делчевска.

По него се върви пеша около 10 минути и се стига до една бариера. След това пътеката се стеснява.

По пътеката

На един завой по пътеката след бариерата може да се види как реката се спуска на няколко каскади от далеч. За жалост, тези високи падове са трудно достъпни надолу в дерето.

Внушителни водни каскади по река Делчевска

А колко по-различно би било, ако имаше прокарана малка пътечка надолу с дървен парапет или осигурително въже, водеща до подходящо място за наблюдение на водопада?! … Биха се получили прекрасни снимки и със сигурност доста повече хора биха се насочили към водопада…

Да се върна на маршрута – след бариерата има още десетина минути до водопада, като малко преди самия водопад има беседка. Така, целият маршрут от началото на пътеката до водопада се изминава пеша за около 20 минути, а при бърз ход и по-малко.

Внушителни водни каскади по река Делчевска

Красотата на водопада

Водопадът е много красив с причудливи скали и много мощен по това време от годината – началото на февруари. Покрай него има няколко удобни места за наблюдение и снимки. Заслужава си усилията от разходката.

Делчевски водопадвски 

И още

В района има изградена Делчевска екопътека, свързваща Гоце Делчев с Делчево. Тя започва след големия обратен завой над Неврокопския манастир, където ви споменах, че може да оставите колата преди тръгването към Делчевския водопад. Има информационни табла. За съжаление, време не остана да мина и по нея, затова не мога да дам повече подробности за маршрута.

Не пропускайте да посетите също и Неврокопския манастир Св. Богородица Живоприемний източник. Манастирът е женски. Смята се, че е основан през 8-9 век. В сегашната църква, която към момента е в ремонт, могат да се видят останки от колоните на старата манстирска църква.

Задължителна спирка в района е село Делчево със старите си къщи и с чудесна панорама към Гоце Делчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене