Кръстовден е, митрополит Серафим служи в Гоце Делчев

Неврокопският митрополит Серафим води богослуженията в катедралния храм „Св.Св. Кирил и Методий“ в град Гоце Делчев по повод днешният празник-Кръстовден. Привечер на 13-ти септември по традиция владиката пренесе на рамо голям дървен кръст от сградата на митрополията до черквата, следван от шествие свещеници и миряни. Празничните служби и днес се посещават от много вярващи. Днес е ден за поклонение пред кръста, поради което вратите на църквата „Св.Св. Кирил и Методий“ остават отворени, по-дълго от обичайният част.  В една от молитвите на православните се казва: „Честният кръст, осветен от кръвта и благодатта на нашия учител Исус Христос, е даден на света за закрила от видимо и невидимо зло“.

По черковно му празникът се нарича Въздвижение на Светия кръст Господен и е установен във връзка със знаменателни събития в историята на Христовата църква: чудодейното явяване на Светия кръст на император Константин Велики, намирането на Светия кръст на Голгота от майката на Константин Велики царица Елена, посетила светите места в Палестина, връщането на животворящия Кръст от персийски плен през XVII век.

Именно на този ден се вярва, че се е случило чудото с Христовия кръст. Преданието разказва, че усърдна помощница на император Константин била майка му Елена, чиято християнска дейност се изразявала в широка благотворителност на бедните и в построяване на много храмове. Царица Елена в чест на победата на синът цар Константин над Максенций и провъзгласяването му за император на цялата Римска империя решила да построи на Голготския хълм Величествен храм Св. Възкресение Христово. Когато започнали да копаят основите, открили трите кръста – Христовия и на двамата разбойници.

Най-големите тържества днес са на Кръстова гора, има поверие, че там е намерена частица от  Светия Кръст Господен.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене