Осъдителна присъда за шофьор на камион, причинил смърт по непредпазливост край Благоевград

Благоевградският окръжен съд призна за виновен 45-годишен мъж за това, че като водач на автомобил нарушил правилата за движение и причинил по непредпазливост смъртта на мъж от София. За извършеното престъпление, състав на Окръжен съд – Благоевград, председателстван от съдия Маргарита Алексиева, наложи наказание “Лишаване от свобода“ за срок от 1 година, като отложи изпълнението му за срок от 3 години.
Подсъдимият е лишен от право да управлява МПС за срок от 1/една/ година и е осъден да заплати направените по делото разноски.
Пътното произшествие е възникнало на 27.02.2020 г., около 18.10 ч., на главен път Е – 79.
Т. Х. К., като правоспособен водач на МПС, управлявайки товарен автомобил, в посока от гр. Благоевград към гр. Симитли, нарушил правилата за движение по пътищата, регламентирани в ЗДвП, а именно чл. 21, ал.2 вр. ал.1 от ЗДвП „Когато стойността на скоростта, която не трябва да се превишава, е различна от посочената в ал. 1, това се сигнализира с пътен знак.“, като в зоната на действие на пътен знак В 26 “Забранено е движение със скорост по висока от 40 км/ч” се
е движел със скорост 80 км/ч. и по непредпазливост е причинил смъртта на неправилно извършващия маневрата „завой наляво“ водач на лек автомобил –М. П. Й.– престъпление чл. 343, ал. 1, б. „в” пр.1 вр. чл. 342, ал. 1, пр.3 от НК.
Съдът е провел съкратено съдебно следствие по реда на чл. 371, т.2 от НПК и е определил наказанието „Лишаване от свобода“ при условията на чл. 58а, ал.4 във вр. с чл.55 ал.1, т.1 от НК.

Постановената присъда може да бъде обжалвана и протестирана в 15-дневен срок пред Софийски апелативен съд.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене