Кметът на Благоевград осигури ремонта на опасния и течащ покрив на Второ ОУ

Цялостен ремонт на покрива на Второ основно училище „Димитър Благоев” в Благоевград започва в четвъртък, 16-и септември. Ако времето е благоприятно, ремонтните дейности ще продължат около един месец. Това става благодарение на разбирането, подкрепата и бързата реакция на кмета на общината – Илко Стоянов. В началото на август той проведе среща с директора на учебното заведение – Милена Ковачева. На нея стана ясно, че покривът тече от две години и половина, често се стига да наводнения на третия етаж на сградата, а понякога водата стига и до втория етаж. Падат и керемиди, което създава опасност за здравето и живота на децата, преподавателите и персонала на Второ ОУ.

„Благодаря сърдечно на кмета Илко Стоянов, че веднага задвижи нещата. Той показа поведение на отговорен и съвестен градоначалник. Веднага бе направен оглед на покривната конструкция. Съдейства ни за всичко – и за ремонта на опасния и течащ покрив, и за осигуряването на нормален учебен процес извън сградата за нашите ученици”, заяви днес директорът Милена Ковачева.

В продължение на 2 години и половина учители, ученици и родители напразно чакаха предишния кметски екип, начело с Румен Томов, да реши проблема. За ремонта бяха необходими около 90 000-100 000 лева. То не бе писане на писма от училищния директор и колектива, от Обществения съвет към училището до градоначалника. Всичко обаче си остана глас в пустиня. „Никакъв отговор не получихме от тогавашния кмет Румен Томов. Неглижириха проблема. Не се трогнаха от нищо, дори от заплахите за стачка на родителите. А можеше този ремонт да се направи по-рано, през ваканцията, за да не се налага децата да учат в други училища”, каза още Милена Ковачева.

Вече е ясно къде ще учат учениците след 16-и септември. Първокласниците ще ползват база на Националната хуманитарна гимназия, второкласниците ще се обучават в Девето ОУ в града, третокласниците ще са в трите големи зали в Младежкия дом, а четвъртокласниците – в Американския университет в Благоевград. Учениците в прогимназиалния етап – 5-7 клас, ще учат в сградата на Колежа по туризъм, за което съдейства отново кметът Илко Стоянов.

За децата, които са целодневно на училище, ще има и кетъринг. Ще се спазват всички изисквания срещу разпространението на ковид. Най-хубавото, чеучениците ще учат присъствено като останалите си връстници.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене