Скандал! Професор пресели Паисий от Банско в Самоков

Пайсии Хилендарски бил от Самоковския край, твърди археологът проф. Николай Овчаров в книгата „Крепостта Кокалянски Урвич и късносредновековният манастир в нея”, в която е съавтор с Филип Петрунов.

Фокус в книгата е манастир, за който дава сведение и Паисий в неговата „История Славянобългарска“. Хилендарският монах разказва за средновековна обител в покрайнините на р. Искър и под планината Витоша. В своята История Паисий споменава, че е монах от Самоковската епархия, което за проф. Овчаров е достатъчно доказателство, за да премести родния дом на знаменития българин на 130 км от Банско в Самоков.

В ски – центъра Банско има Музей мемориал на Паисий Хилендарски, построен на мястото, където се е намирал бащиния му дом. Известно е, че родната къща на Паисий в Банско е била опожарена през 1922г. Родолюбиви българи поставят на мястото й паметник, пазещ спомена, че това е родното място на великия българин.

През 1912 г. бански първенци искат от Народното събрание  градът им да стане околийски център – една от причините била, че Банско е родният дом на Паисий.

Изграденият по-късно музей – мемориал е осветен от монаси от Света гора. През 1976 близо до музея е вдигнат и паметник на отец Паисий, дело на скулптора Стойчо Тодоров.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене