Connect with us

Политика

Манолова: Постигнахме най-важното – актуализация на пенсиите и майчинството и помощ за бизнеса

Published

on

Този парламент постигна най-важното – актуализация на пенсиите и майчинството и помощ за бизнеса. Няма да има пенсионер, който да живее под прага на бедност. Минималната пенсия става 420 лв., инвалидните пенсии са повишени. Увеличена е и втората година от майчинството – от 380 лв. на 650 лв. Резултатите от този парламент са в полза на гражданите.

Това заяви днес председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ в съвместно участие с Николай Хаджигенов.

Парламентът прие фокусирана подкрепа за земеделците, животновъдите, производителите на плодове, зеленчуци и картофи, хората в културата. Беше приета пропорционална подкрепа за общините и компенсации за бизнеса, допълни Манолова относно актуализацията на бюджета.

През следващата седмица могат да бъдат приети законопроектът за закриване на спецсъдилищата и спецпрокуратурата, Законът за НСО и окончателно Бюрото за защита да премине от главния прокурор към правосъдното министерство, подчерта Манолова и допълни, че това са първи стъпки към осъществяването на съдебната реформа.

В последното заседание на Комисията по ревизията ще бъдат разгледани безобразията в Топлофикация София. Поканили сме граждани, столичния кмет Фандъкова, председателя на Столичния общински съвет и ръководството на Топлофикация София, обясни Манолова.
Възможността да има правителство беше пропиляна от ИТН, БСП и ГЕРБ. Липсата на правителство е тяхна отговорност. Те трябваше да проведат разговори с останалите формации, за да е ясно кой стои зад правителството, какви са мнозинствата и конкретните ангажименти, добави тя.

Невъзможно е вече ГЕРБ да са първа политическа сила, но мафиотските пари на предишната власт са все още на терен и се борят срещу промяната. Мутрите продължават да са във високите етажи на властта. Комисията по ревизията разкри изчезнали 100 000 литра гориво от Държавния резерв, „такса спокойствие“ от ВМЗ Сопот към сръбска фирма без основание. Заради спекулации на частни субекти, цената на тока за бизнеса е висока, каза Манолова.

Относно обвиненията от ИТН към Татяна Дончева Манолова заяви, че това е спекулация и удар срещу парламентарната група. Подобни разправии изгарят мостове, а за истинските реформи хората очакват обединение. В момента, в който закриването на специализираните съдилища и прокуратурата може да стане реалност, спецпрокуратурата се задейства по казуса, подчерта тя.

Дадохме висока оценка на работата на Кирил Петков и Асен Василев. В един сложен парламент финансовият министър успя да прокара три актуализации и да се вземат изключително важни решения за хората, общините и бизнеса. Те имаха възможност да се докажат в служебния кабинет и продължиха темите от Комисията по ревизията – ДКК, „Автомагистрали“, „Монтажи“, ББР, каза още Манолова.

В този кратък парламент показахме достатъчно неща в Комисията „Манолова“ и в Комисията за полицейското насилие и незаконните подслушвания. ГЕРБ направиха всичко възможно проектът за Бюрото за защита, Законът за съдебната власт и Законът за НСО да не мръднат, каза Николай Хаджигенов и определи като „добре звучаща възможност“ занапред съвместни общи действия между евентуален нов проект на посочените министри, „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и „Демократична България“.

Политика

Проф. Георги Михайлов: Здравната ни система е разбита и неподготвена

Published

on

„Здравната криза вече 2 години съществува и тя натоварва здравните системи  в България и света. Затова вниманието трябваше да бъде насочено към превенцията и възможността тя да бъде ограничена. Тази възможност се появи със създаването на ваксините.“ Това заяви водачът на листата на „БСП за България“ в Благоевград проф. Георги Михайлов в ефира на България он еър.

По думите му големият процент на хора, които не желаят да се ваксинират, е въпрос на управление на кризата. „Никой не може да обвинява хората, че не искат да се ваксинират, тук става въпрос за липса на информираност“, категоричен бе социалистът.

В предаването “България сутрин“ той обясни, че в първите година и половина от управлението на кризата са създадени страх и невяра у хората. „Причината за високата смъртност у нас не е в квалификацията на лекарите, а в разбитото и неподготвено състояние на здравната ни система“, категоричен бе проф. Михайлов.

*Купуването и продаването на гласове е престъпление

Continue Reading

Политика

Богдан Боцев: Ще дам всичко от себе си и се надявам да бъда достоен за всички вас, които в деня на изборите ще подкрепите БСП

Published

on

Кандидат за народен представител съм. Отново. За трети път тази година.
Знам, че повечето сте изгубили вяра, че нещо може да се промени. Знам също и че може би сте разочаровани от всички нас, хората, на които сте гласували доверие. Имате право. Разбирам ви!
Въпреки всичко обаче аз знам и вярвам, че хората на България трябва да имат причина да останат тук, вместо да търсят щастието си другаде… Силно вярвам, че всички ние независимо дали живеем в развит град като София или в провинциално селце, заслужаваме достъп до качествено здравеопазване. Нашите деца заслужават адекватно образование, което да ги подготви за нуждите на бързо-развиващия се свят. Бизнесът заслужава добри условия, за да продължи да се развива тук. Хората в България заслужават справедливи доходи, а нашите родители, баби и дядовци достойни пенсии. Това са само част от причините, подтикнали ме, за трети пореден път тази година да бъда кандидат за народен представител.

Ще дам всичко от себе си и се надявам да бъда достоен за всички вас, онези, които в деня на изборите ще подкрепите БСП, но и тези, които ще изберете друго, защото всички вие заслужавате и имате право на 240 човека, които да горят в работата си за вашето бъдеще!
Аз искрено благодаря на всички вас, които ме превърнахте за пореден път в кандидатът за народен представител с най-много преференции от нашия регион. Винаги ще си остана верен на приципите си да защитавам вашите интереси! Надявам се да сте с мен и в тази нова, голяма битка.

Днес повече от всякога имаме нужда от действащ Парламент и активно Павителство, затова не оставяйте апатията, гнева и разочарованието да вземат превес. Направете своя информиран избор сега и бъдете част от една промяна, която идва, а макар и с по-бавни темпове. Благодаря ви!

Continue Reading

Новини

Областният управител Николай Шушков поздрави проф. д.м.н. Олег Мушкаров удостоен със званието Академик

Published

on

В личен телефонен разговор и поздравителен адрес, областният управител поздрави единственият Академик, роден в Благоевград, проф. д.м.н. Олег Мушкаров.
Николай Шушков обърна специално внимание, че „Това признание на БАН към професионалните и научните Ви изследвания е повод да се гордеем с Вас и Вашите постижения в национален и световен мащаб.
Оценка за труда Ви са отличията, които сте получили до днес.
Но най–голямото Ви постижение е приносът в живота, развитието и професионалната ориентация на хилядите млади хора, влезли в магическия свят на математиката. На онези, тръгнали по Вашите стъпки, аспиранти и докторанти, които градят имиджа и прославят математическите умове на България у нас и по света.“
В рамките на разговора бяха обсъдени възможности за създаване на Инициативен комитет от доказани и признати в различни сфери на обществения, икономическия, научен и културен живот, родени на територията на област Благоевград граждани, които да допринасят и подпомагат за нейното развитие и възход.
Областният управител изрази благодарност и подчерта значимостта на труда и всеотдайността на академик Мушкаров с думите: „Като съграждани сме благодарни за преподавателската Ви дейност в Югозападния университет „Неофит Рилски“, с която издигате нивото на университета и допринасяте за развитието на целия регион.
Щастлив съм, че в тези трудни времена имаме поводи за радост и празнуване.
Горд съм, че съм от Благоевград, горд съм, че един наш съгражданин, за първи път е удостоен с това високо звание Академик!“

Continue Reading

Новини

Президентът: Българските граждани трябва да имат надежден достъп до лекарствени средства и фармацевтична грижа

Published

on

На среща с представители на съсловната организация на магистър-фармацевтите в България Румен Радев призова за решаване на трупаните с години проблеми на съсловието

За конструктивен диалог между магистър-фармацевтите и отговорните институции, както и за законови и нормативни решения, така че да се решат бързо проблемите на съсловието, трупани с години, призова президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 се срещна с представители на Българския фармацевтичен съюз. В разговора участва вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебният заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, Александър Златанов, председател на Надзорния съвет на НЗОК и заместник-министър на здравеопазването и Йорданка Пенкова, подуправител на Националната здравноосигурителна каса и

Държавният глава подчерта, че всеки български гражданин трябва да има надежден достъп до лекарствени средства и фармацевтична грижа, като това е особено важно в условията на пандемия. „Това означава бърза и ефективна спешна помощ, наличие на амбулатории за доболнична помощ, връщане на здравните и фармацевтичните грижи за гражданите там“, заяви още той.

В рамките на разговора Румен Радев отличи и активната работа на Министерство на здравеопазването по преработването на Плана за възстановяване и устойчивост, който предвижда 390 амбулатории в малките населени места, проект за изграждане на система за спешна медицинска помощ по въздух (HEMS), както и информационна платформа, за по-бърза реакция в спешната помощ. По думите на президента това е решителна стъпка по отношение на балансирана регионална политика у нас.

Представителите на съсловната организация изтъкнаха, че подкрепят предоставяните от държавата стимули за медицинските специалисти във връзка със здравната криза, но подчертаха настояването си магистър-фармацевтите да бъдат равно третирани с останалите медицински и здравни работници. Те коментираха, че проблемите пред съсловието зависят не толкова от средства, колкото от воля, правилна организация и нормативни промени.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ