Само 16% от болничните легла в Югозапада свободни за Ковид болни, интересът към ваксините нулев

Свободните болнични легла, отделени от здравните заведения в Благоевградска област за лечение на болни с коронавирус, бързо се топят. Само през последното денонощие в областта бяха регистрирани нови 95 случая, от които най-много – 26, в областния център. Втора по брой новозаразени общини е Сандански, където новите случаи са 16, следват Петрич със 7, Разлог – 5, Банско – 4, Белица, Брезница, Гоце Делчев и с. Джигурово – по 3-ма, има и единични случаи в Струмяни, Мелник и още 20 села в региона.

Предишния ден новите случаи бяха 106 и вече няколко поредни дни бройката на новозаразените се движи все около 100-те.

„Имаме около 12 свободни легла, но сме в готовност да открием Ковид сектори и в други отделения, така че за момента място за притеснение няма”, увери вчера изпълнителният директор на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев. При 76 легла в инфекциозно и вътрешно отделение, където се настаняват заболели с коварния вирус, това означава, че са свободни само около 16%.

Приблизително същото е положението със запаса от легла и в останалите здравни заведения на територията на областта. Все още по коридорите няма колички с пациенти, които да чакат освобождаване на място, но с темповете на нарастване на заразата лекари предполагат, че много скоро и това може да се случи.

В страната през последното денонощие новорегистрираните с коронавирус са

1629. От тях в Кюстендил и Дупница заразените са 29, а в Перник инфектираните са 27.

На фона на растящата заболеваемост ваксинациите вървят с много мудни темпове. Според общинския съветник д-р Павлин Янкулски, който от доста време ваксинира на партера на РЗИ – Благоевград, на ден минават не повече от 20-30 души, по-голяма част от които обаче са за втора игла.

Павлин Янкулски

За максимално облекчение на благоевградчани, които все пак имат желание, но не им се разкарва по лични лекари или РЗИ, благоевградската здравна инспекция открива през уикенда изнесен ваксинационен център на паркинга на магазин „Метро“. В събота той ще работи от 13:00 до 18:00 часа, а в неделя – от 10:00 до 16:00 часа. Магазинът ще раздава и ваучери за 20 лв. на хората, които ще се ваксинират.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене