Оцелелият след 12-часовата акция на ПСС в Пирин животновъд Кр. Евтимов: Не вярвах, че има такава всеотдайност, когато ги видях да идват, разбрах, че ще оживея!

След тежката спасителна акция в Пирин първи думи на благодарност  към планинските спасители отправи от болницата в Благоевград пострадалият животновъд Красимир Евтимов. Той бе спасен след 12-часова акция високо над село Ощава. Всеки ден Красимир изминава пеша дългото разстояние към връх Пирин, където се намира стадото му крави. В един от тези дни отново отива да се грижи за животните, но не може да си тръгне. Приятелите му не успяват да му помогнат. „Стана ми лошо и опитахме да слезем по някакъв начин надолу, но се оказа, че нито мога да се придвижвам, нито пък има начин, с който да бъда придвижен. Единственият начин се оказа ПСС, които се отзоваха на сигнала, който подадохме, и благодарение на тях бях свален“, разказа той пред bTV.

11 души тръгват веднага, а Красимир чака спасение и не губи кураж. В един момент вижда групата. „Помислих, че вече съм на крачка от спасението, не предполагах, че такава всеотдайност ще има. Носиха ме на носилка, сменяха се постоянно. Бяха 10- 12 души и не жалеха усилия, за да ме преведат през този труден терен“, добави той. Според спасителя Кристиян Урумов  при наличен хеликоптер спасителната акция е можела да стане много по-бързо. „В района, където се намираше пострадалият, хеликоптерът щеше да отиде за час, да го вземе и да се върне“, обясни той.

По пътя си преодоляват камъни и паднали дървета. „Разстройвам се, защото на фона на това, което се случва в нашата държава, това са хора, на които човек може да се опре и да разчита. Бих се радвал, ако беше такъв и парламентът в момента, защото не могат да се намерят пари за един хеликоптер, за да бъде спестен трудът на тези хора и да бъде спасен човешки живот“, добави Красимир. „Огромна благодарност към спасителите, които проявиха мъжество, храброст и невероятни усилия, за да ме спасят. Бих им казал да продължат все така, да бъдат всеотдайни и с пожелание в нашата страна да се отнасяме с по-голямо уважение към техния труд“, каза още пострадалият.

След като веднъж животът му е спасен от момчетата в червени дрехи, лекарите в бяло го спасяват повторно и в момента Красимир се възстановява успешно в болницата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене