Благоевград и хърватският град Задар с възможност за общи проекти

Изграждане на задълбочено сътрудничество в различни сфери от стопанския живот – това беше насоката на разговорите между официални представители на Община Благоевград и на хърватския град Задар. Визитата бе осъществена чрез Центъра на Европейския съюз в Благоевград – „Европа директно“ и регионалната Търговско-промишлена палата.
Днес хърватските гости имаха възможност да се запознаят с перспективите за двустранни връзки, които предлага областният център на Пиринско.

Една от първите значими срещи, организирани на високо ниво от европейското представителство в Благоевград, „Европа директно“, е насочена към задълбочаване на трансграничното сътрудничество на Балканите. И в тази посока се цели и изграждане на партньорски връзки със сходни структури от съседните държави, подчерта Красимира Хаджикосева, ръководител на „Европа директно“ – Благоевград.

Според председателя на Търговско-промишлената палата в Благоевград Ромео Шатев, стопанските инициативи трябва да надскочат своя регионален мащаб. Бъдещето, към което се стреми Европа, е в развиването на мащабни международни проекти в отделните сектори и звена.

Двустранната опознавателна среща бе насочена и към културните и образователни връзки, които могат да бъдат осъществени.

Преподавателят в НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ Николай Куколев, подчерта, че макар Хърватия да е последната, приета до този момент, страна-членка в ЕС, и ние имаме какво да научим от техния опит.

Хърватският град Задар е сред важните икономически центрове в Западните Балкани. Основните отрасли за района са от сферата на туризма, транспорта, търговията, селското стопанство, риболова и металообработването. Важен фактор за стопанското развите е и международното летище, с което разполага този 75-хиляден град, от областта Северна Далмация.

В официалната делегация, която бе на посещение в Благоевград, участваха представители на хърватски медии, чрез които се цели да се постигне задълбочена опознавателна информационна кампания за Благоевград и региона.

В групата беше и екип на европейското представителство „Европа директно“, в Задар.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене