Беличани за 9-септември: Нека бъдем обективни

За 77 път героична Белица се преклони пред саможертвата на онези носители на идеала, които присъединиха България към Световната антифашистка коалиция.
Историята и традициите пазят спомена за онова, което е било ценно и почитано от предците ни. И колкото и да се стараем да бъдем съвременни е много важно да помним и съхраняваме родовата памет. Тя е необходимата граница, която ни помага да водим смислен живот. За този смислен живот, мечтаеха героите на Белица. Повечето от тях не успяха да изживеят младостта си и да навлязат в своята зрялост, но Белица ги възпя в своите песни, пази ги в историческия музей, пази ги в издигнатите паметници за да се помнят имената и героизма им във вечни времена.
В битките против фашизма малка Белица дава 22 скъпи жертви, между които и децата герои Васил и Сава Кокарешкови, 61 партизани, 130 интернирани, десетки опожарени къщи, масови репресии над населението. Това е достатъчно основание Белица да бъде поставена сред най-героичните български селища.


Нека бъдем обективни и честни пред себе си, пред нашите предци, пред нашите деца, но главно от тази позиция да гледаме на днешните и предстоящите ни отговорности.
Поклон пред падналите жертви за социалистическия идеал!

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене