Connect with us

Новини

СКАНДАЛ: ИТН, ДБ и ИБГНИ напуснаха пленарна зала

Published

on

ИТН, ДБ и ИБГНИ напуснаха демонстративно пленарна зала. Повод се оказа спорът да продължи или не заседанието на НС, в което депутатите разглеждаха бюджета на НЗОК.

Депутатите бяха в почивка от 30 минути, след като приеха текстове от закона за НЗОК, които не бяха подкрепени първоначално от бюджетната комисия и изначално обърнаха финансовата рамка на бюджета. След като се върнаха обаче се оказа, че бюджетната комисия няма готовност да докладва редакциите и не е готова със сметките.

“Останалите параграфи няма да могат да бъдат приети, ако не бъде приет първи параграф. Министърът на финансите и експертите на НЗОК казват, че е абсолютна колизия между членовете, които вече сте приели”, коментира шефът на бюджетната комисия Любомир Каримански.

Депутатите отхвърлиха предложението за прекратяване на заседанието и така дебатите продължиха. Тогава обаче ИТН, ДБ и ИГБНИ си тръгнаха от залата. В резултат Ива Митева поиска проверка на кворума. Оказа се, че такъв няма и те не могат да продължат с гласуването, но ще продължат с обсъждането на текстовете.

Това предизвика намесата на Хамид Хамид от ДПС. “Вие сте блестящ юрист, имате дългогодишен парламентарен опит. Но може би тези гласувания не са силната ви страна”, каза той. И добави: “Участвате в един цирк, за да може един човек, който стиска указа да може да си избере удобна за неговата кампания дата”.

Последва коментар от страна на Йордан Цонев. “Празната зала по време на гледане на бюджета за НЗОК говори само по себе си за тези, които ги няма. От два дни колегите ми от ДПС се опитваме да помагаме на ИТН. Поне 10 пъти ви вадим от ситуации, къде от незнание, къде от липса на опит нещата не вървят. Смятате ли, че това, което стана, ни мотивира да продължим в тази посока. Подкрепа по отношение на този бюджет, и на другия не може да очаквате. Нулева. Не може да искате от нас да бъдем кооперативни, да пазим финансовата стабилност и тук с демонстрации да ни се напуска залата. за какво? Да обсъдим с промени в законите мафиоти, които са подсъдими, да им затворим съдилищата. Не бюджета, не здравето на хората, не пенсионерите, мафията. Това е подмяната”, коментира и колегата му Йордан Цонев.

Десислава Атанасова поясни че партиите на протеста са рецидивисти, а Радев поставя постоянно условия пред Народното събрание. По думите и в условията да угодят на Радев са объркали напълно процедурата.

“Не знам дали бръкнаха в контакта с лъжицата, но мисля, че всички в купом полетяха към трафопоста”, каза Хамид.

Спор избухна и между депутатите от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов и от БСП Крум Зарков. Причината – изказване на проф. Ангелов, че поведението на депутатите е безотговорно и заплашва лекарите да останат без пари, както и да не достигат средства за лечение на болни деца. Зарков контрира, че до този момент от ГЕРБ са били против изцяло актуализацията и смяата, че изказването на проф. Ангелов е демагогика, което е недопустимо, когато става въпрос за деца. В спора се намеси и депуатът от ИТН Георги Попов, единствен от групата, останал в залата. Той обвини ГЕРБ в корупционни практики, свързани с “инхаус поръчки за 7 млрд. лв.”.

“Този парламент се провали в това, което искаше протеста. Той се провали в това да промени моделът на ГЕРБ и ДПС, който ни управялваше доскоро. И тогава и сега обаче БСП е в залата, за да защити интересите на страната”, заяви от трибуната Зарков и защити президента Румен Радев, като обяви, че ще “рецедивира като ви победи пак на президентските избори, както го направи и преди”.

Крими

Бум на дрогирани шофьори по пътищата в Пиринско

Published

on

В хода на извършена, около 10:05 часа на 24.09.2021 г. на ул. „Даме Груев“ в гр. Петрич, проверка на лек автомобил „Мицубищши“ с 20-годишен водач от гр. Петрич, от полицейски служители на РУ-Петрич е установено, че мъжът шофира след употреба на наркотични вещества. Същият е задържан със заповед за задържане до 24 часа. Образувано е бързо производство.

Около 10:00 часа на 25.09.2021 г. на ул. „Малешевска“ в гр. Сандански, от полицейски служители на РУ-Сандански е спрян лек автомобил „Алфа Ромео“, управляван от 26-годишен благоевградчанин. С техническо средство е установено, че водачът е шофирал след употреба на упойващи вещества. Лицето е задържано със заповед за задържане до 24 часа. Образувано е бързо производство.

Със заповед за задържане до 24 часа е задържан 30-годишен от гр. Петрич, около 21:35 часа на 26.09.2021 г. по ул. „Рокфелер“ в гр. Петрич, същият е управлявал лек автомобил „Тойота Корола“, след като е употребил наркотични вещества. По случая е образувано досъдебно производство.

При извършена, около 12:55 часа на 24.09.2021 г. на бул. „Св. Димитър Солунски“ в гр. Благоевград, проверка на лек автомобил „БМВ“ с 37-годишен водач от гр. Благоевград, от полицейските служители е установено, че водачът на автомобила шофира без свидетелство за управление на МПС.

Continue Reading

Новини

Фото конкурс в Гоцеделчевско за Деня на народните будители

Published

on

Ротари клуб – гр. Гоце Делчев организира фотоконкурс за Деня на народните будители. Поканени да участват във фотолюбителската проява са всички ученици от общините Гоце Делчев, Хаджидимово, Гърмен и Сатовча в три възрастови групи. Снимките могат да се изпращат на e-mail до 22 октомври 2021 г. Наградите ще бъдат връчени на 1 ноември – Ден на народните будители, уточняват от Ротари клуба.

.

.

Continue Reading

Новини

Туристическият бранш подкрепя протеста на Националната конфедерация на автобусните превозвачи

Published

on

Националният кризисен щаб за спасение на туризма в България, създаден от най-големите обединения на туризма у нас – Алианс на туристическата индустрия в България (АТИБ) и Конфедерация на българския туристически бизнес (КБТБ), категорично подкрепя националния протест, организиран от Националната конфедерация на автобусните превозвачи, който ще се проведе в цялата страна на 28 септември между 10 и 12 часа.Това съобщава в социалната мрежа, БАЗ.
В София събитието стартира пред храм-паметника „Александър Невски“.
Подкрепяме и се присъединяваме към усилията на колегите да защитят правото си на труд и отправяме апел към своите членове да подкрепят справедливите искания на протеста.
Отново подчертаваме, че здравните мерки, налагани на бизнеса трябва задължително да бъдат придружени от ефективни икономически и социални за запазване на служителите и за оцеляване на фирмите.
Отново подчертаваме, че прилаганите към настоящият момент икономически мерки са неприложими и неефективни!
Наясно сме, че глобалната здравна криза КОВИД 19 нанесе огромни щети върху икономическия живот в световен мащаб. За нас сега е най-важно да бъдат опазени здравето и живота на хората и на нашите служители, но здравните мерки трябва да са ефективни, като не водят до ликвидиране на отделни сектори от бизнеса.
От Националния кризисен щаб за спасение на туризма в България сме категорични, че ще продължим да предприемаме всички позволени от закона действия, за да гарантират правото на работа на компаниите и на своите служители, с една основна цел – да съхраним този важен за икономиката на страната ни структуроопределящ отрасъл!

Continue Reading

ВИДЕО

ВИДЕО: Митрополит Серафим освети новия параклис „Свети пророк Илия“ в Ляски

Published

on

Нов параклис с името на „Свети пророк Илия“ бе осветен в село Ново Ляски от Негово високо преосвещенство Неврокопски митрополит Серафим. „Всеки храм е един остров на спасение в бурното море на живота“, каза митрополита и благослови всички, които са били съпричастни към осъществяването на проекта – с физически труд или финанси. Всяко намерение колкото и добро да е не може да се осъществи без финанси, отбеляза професор Илия Гюдженов. В този смисъл бе изразена благодарност към бизнесмена Ангел Шербетов и неговия съдружник в „Шербетов“ ЕООД.


Ново Ляски е родното село на професор Гюдженов и винаги е бил съпричастен към случващото се там. Ето защо той е един от най-важните инициатори и двигатели за постигането на богоугодната цел – построяване и освещаване на параклисът „Св. Пророк Илия“. Професорът взе думата за кратко слово, в което спомена и други лица със съществен принос, какъвто е Велизар Чолаков, г-н Златков – спонсорирал иконостаса, г-н Харисков – зографисал стенописите, покойния Илия Гайдаджиев – дарил част от земята, младежката кукерска група – дарили парите, събрани на Йордановден. Не е възможно да бъдат изредени имената на всички миряни, дали своя принос, кой с каквото може, но бе отбелязано, че един от тях е починал, докато строителството е било на етап довеждане на водопровод до малкия храм.

„Действително днес за всички е един чудесен празник за жителите на селото“, каза проф. Гюдженов. Той отбеляза, че местното население винаги е влагало усилия за опазване на православието в селото чрез изграждане на храмове- църквата „Свети Георги“ и църквата „Свети Димитър. Така с осветеният на 25.09.2021г. параклис островите на духовно спасение в селото стават три.
Всичко, свързано с построяването на параклиса, ще бъде описано в летописна книга към него. Затова професор Гюдженов помоли всеки, които има подходяща информация свързана в пораждането на идеята и нейната реализация, да я предостави, за да се помни от следващите поколения.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

ПОПУЛЯРНИ