1406 са регистрираните престъпления на територията на Кюстендилски регион през последните 8 месеца

main_b1406 са регистрираните престъпления на територията на Кюстендилски регион през последните 8 месеца, сочат данните на Областна дирекция на МВР. Спрямо същия период на миналата година се наблюдава спад от 96, уточни директорът Елиан Стамболийски.

Общо разкритите противозаконни деяния са 425. По общини най-голям е делът на извършените престъпления в Дупница – 614, като разкриваемостта там е 37,13 %. В Кюстендил броят на извършените криминални деяния е 576, от който разкритите са 22,4%. В община Рила престъпността се е свила осезаемо през отчетния период. Там престъпленията са 90, п ри 120 за същия период на миналата година.

И този път най-голям е делът на престъпленията противсобствеността. Той е 68, 9%, като в Дупница кражбите заемат 59,3 % от общо регистрираните престъпления. За областта разкриваемостта е 17 %.

„Това се дължи на факта, че голяма част от заявените кражби са в отдалечени планински села, където къщите са необитаеми. Има и такива, които се посещават два пъти годишно, а кражбата, например е извършена преди три месеца. Това затруднява работата по разкриването на нашите служители“, каза още Стамболийски.

Той даде пример и със заловен гастролиращ крадец от столичния квартал „Люлин“. Той беше задържан в момент, когато проникваше в жилище посред бял ден.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене