Няма новорегистрирани ХИВ позитивни в Пиринско от началото на годината

104877-UZU-spin-01От началото на годината няма новорегистрирани ХИВ позитивни в област Благоевград. Това сочат резултатите от проведените АНТИСПИН кампании от РЗИ – Благоевград в Пиринско. Във връзка с провеждането на Лятна АНТИСПИН кампания „Животът е безценен! – превениция на ХИВ и СПИН и подкрепа на хората, живеещи с ХИВ“, РЗИ – Благоевград съвместно със Студентски съвет към ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград организират безплатно и анонимно консултиране и изследване на ХИВ/СПИН с бързи тестове.

Над 20 студенти от ЮЗУ „Н. Рилски”само за час преминаха през мобилния кабинет на РЗИ – Благоевград, където имаха възможност да си направят изследване за ХИВ СПИН. Тестът е бърз и безболезнен, успокои  доктор Иванка Василева от здравната инспекция.

„Тестът протича много бързо. Взима се кръв от пръста с едно специално присобсобление, с което изобщо не боли. Изчаква се да се прозитивира и се обявява резултатът. Тестът е анонимен и безплатен”, обясни доктор Иванка Василева, РЗИ –Благоевград.

Доктор Василева добави, че мобилният кабинет на РЗИ е преминал през почти всички общини в област Благоевград това лято, като интерес има не само от младите хора, но и от доста възрастни. 

„Не минават само млади хора да се изследват, а минават всякакви хора, включително и над 60-годишни”, подчерта д-р Василева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене