Connect with us

БСП

Корнелия Нинова: Преизчисляването на пенсиите и помощта от 120 лв. не са взаимноизключващи се, а взаимнодопълващи се

Published

on

“Уважаеми български граждани и пенсионери, сигурно сте объркани какво се случва в парламента в последните дни и съвсем логично е така. Настъпи хаос.

В момента не се търси решение на въпроса и как да станат нещата, а се търсят виновни защо не стават.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание.

Ние няма да си позволим да нападаме и да даваме оценки. Но бихме искали да е ясна  нашата позиция от начало до край по няколко ключови въпроса. Не само за пенсионната система, а за държавността, правовата държава и парламентарната република.

Първо, необходима ли е актуализация? Спор, който се води вече седмици. За нас категорично – да.  Заявили сме го на 12-ти април 2021г. Не вчера и не днес.

Актуализацията е задължителна, защото така се прави в правова държава, в която се  уважава Конституцията и разделението ба властите. Когато има излишък в бюджета и допълнителни приходи тук е мястото, където трябва да се разпределят те по нов и различен начин.

от този, който е наложен досега. Няма никакво значение кой го прави, дали е уважаван служебен кабинет или неуважаван редовен. Няма никакво значение кой е премиер, ако мислиш за държавата и за правовата държава се прави така – актуалзиация на бюджета в Народното събрание, а не еднолично.

Второ, за парламентарната република. Когато ни бе даден третият мандат и разбрахме, че няма да можем да съберем мнозинство за редовен кабинет, отнасяйки се отговорно към състоянието на държавата на прага на три кризи, предложихме и на трите партии на протеста да се съберем и да направим мнозинство за актуализацията на бюджета.

Не се получи. Едни колеги отказаха да дойдат, други определиха тези срещи като излишен пиар за “БСП за България”. А  то просто беше загриженост да не стане това, което стана.  Предупредихме, че ако няма мнозинство за бюджета, ще стане хаос. Няма да могат да се гласуват единни предложения и има риск за държавата, не само за финансовата система на България. Защото плаващите мнозинства особено в такъв хаос са опасни за крайните решения, но  все още имаме надежда, че крайното решение ще бъде добро. Да видим в следващите часове.

Позицията за преизчисляването на пенсиите на Българската социалистическа партия и на коалиция “БСП за България”   в 43-то, 44-ото, 45-то и 46-то Народно събрание е само една и съща – преизчисляване на всчики пенсии със средноосигурителен доход за 2018 г.

Може сега да има нови партии, които да смятат, че това е правилният подход, но да е ясно, че нашата позиция е ясна от 43-то Народно събрание и че това е било обект на многократни дискусии в тази зала, защото сме го внасяли като предложение.

И този път не се прие. Уви, и при това Народно събрание. БСП през 2007 г. и 2008 г. е прилагала преизчисляване на пенсиите с нов средноосигурителен доход, каквото предлагаме и сега. Тоест ние не просто си го измисляме, правили сме го. И тогава той е довел до значително увеличение на пенсиите и до справедливо изравняване на разликите. Поне така е оценката за онзи период от експерти и синдикати. Ето защо като нещо вече е изпробвано и приложено от нас, ние твърдим, че то е работещо. Не за нашия пиар и авторитет, а за тези над 2 милиона българи, които би засегнало. Със съжаление им казвам, че и този парламент не прие това предложение на БСП. Ние ще продължаваме да го предлагаме, докато стане факт.

Затова следващата стъпка, която ние направихме, подкрепихме и няма да отстъпим от това е – ние приехме актуализацията на служебния кабинет, след като не беше приета нашата – 370 лв. минимална заплата, преизчисляване с 1 година трудов стаж с коефициент от 1.2 на 1.35 на пенсиите, вдигане на тавана за максималната пенсия.

Предложихме, гласувахме и подкрепяме увеличаването на майчинството за втората година, което да стане от 380 на 650 лв.

И подкрепихме

120 лв. помощ  за последните 3 месеца на тази година заради ковид кризата като антикризисна мярка.

Г-н министър на финансите, това не са взаимноизключващи се решения. Това са взаимнодопълващи се решения. Едното представлява преизчисляване на пенсиите като трайна мярка, другото представлява антикризисна помощ като временна мярка. Всичко това от 1. X. 2021 г.

Големият въпрос е защо не искате да ги приложим и двете. Няма тепърва да агитирам колко е необходимо и колко възрастните хора в момента са засегнати, колко им е скъп токът, хлябът и лекарствата. Това е факт. Само ще ви кажа, че е възможно. Тези две мерки не са взаимноизключващи се, те са взаимнодопълващи се и напълно възможни, ако служебният или който и да е кабинет се стегне и си събере приходите. Ако ограничи кражбите така, както служебният кабинет декларира и започна да прави. И ако се следва политиката, която водите от лятото насам за увеличаване на събираемостта. Пари за тези две мерки ще има до края на годината. Важно е воля дали има.

Вчера Бойко Борисов заплашил, че ако това се случи, на България ще бъдат наложени санкции, не разбрахме за какво. Г-н Борисов, подобно и много по-тежко е положението в редица европейски държави и там не налагат санкции, а водят отговорна и държавническа политика към народите си в условия на криза.

БСП

Нинова: Поздравявам Конституционния съд за решението, че полът има само биологичен смисъл

Published

on

Най-големият натиск отвън и отвътре ми е оказван за Истанбулската конвенция и джендър идеологията

Поздравявам Конституционния съд за решението, че полът има само биологичен смисъл. Откакто се занимавам с политика, най-големият натиск отвътре и отвън ми е оказван по тази тема – Истанбулска конвенция и налагане на джендър идеология. И до днес чувам обвинения, че БСП не е лява партия, щом не ги признава. Че съм променила характера на партията от лява в консервативна. Бях заклеймявана и оприличавана на Виктор Орбан, когато преди години призовах: “Пазете децата и семейството.” Знам, че това няма да ми бъде простено, но си е заслужавало цялото усилие.

Continue Reading

БСП

Корнелия Нинова: Време е за решителни действия, готови сме с конкретни такива

Published

on

Да се пуснат на пазара храни от държавния резерв, за да се помогне на хората и на производителите.

Временно да се спре износът на дърва

„За нас ключовите думи в тази ситуация са: промяна, но и стабилност, предвидимост и сигурност“. Това заяви в ефира на Нова телевизия лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите й това е възможно – променяш модел на здравеопазване и правиш общинската болница защитено заведение, което дава стабилност на хората в региона, дава сигурност на лекарите, че ще работят там и предвидимост, че ще има регионално здравеопазване и всеки българин ще има достъп до качествено такова.

„Моментът е изключително важен за решителни действия. Изтече времето за дискусии и приказки“, категорична бе Корнелия Нинова. Тя заяви, че левицата предлага конкретни мерки, които могат да се случат веднага, за да стабилизират държавата и да се помогне на народа. Според нея първо трябва да се определят групите нуждаещи се от помощ. Нинова коментира, че в момента 1 237 080 семейства ползват само дърва за огрев. „Тъй като е скъп токът, започнаха да търсят дърва, такива няма на пазара, качиха се цените, а камионите с дърва излизат за Гърция“, обясни лидерът на БСП. Тя заяви, че първо решение е временното спиране на износа на дърва, за да се помогне на над 1 млн. български домакинства. „Заради цените на газта и тока скочиха и цените на храните. Предлагаме да се отвори държавният резерв и да се пуснат храни на пазара. Ще се помогне на всички българи, които изнемогват на тези цени“, каза Нинова. Тя коментира, че в резерва би трябвало да има олио, захар, мляко, сирене и други стоки, закупени още на ниските цени. По думите й, ако сега те бъдат пуснати на пазара, това ще успокои цените, а резервът ще се запълни от производителите и търговците, от които държавата ще купи и така ще помогне и на българското производство.

Помолена да коментира с кого БСП ще търси разговори след изборите, Корнелия Нинова подчерта, че по ключови теми трябва да се търси съгласие отсега. Тя отбеляза, че и Европа, и светът призовават за намаляване на данъците на горива, на енергоносители, акцизи, ДДС. „Можем ли да се съгласим отсега, че на 15.11.2021 г. ще внесем намаляване на ДДС за храните от малката кошница от 20 на 9%?“, попита тя. Лидерът на българските социалисти заяви, че БСП е готова да разговаря с всички, но ще търси обединение около промяна, която трябва да започне, защото съществената промяна още не е започнала. Нинова подчерта, че към момента левицата не води предизборно разговори с други партии и ще ги води след изборите. „Призоваваме партиите да извадят програми, да дадат идеи, да кажат съгласни ли са да се стартира атомна централа“, попита още тя. По думите й АЕЦ „Белене“ е дългосрочното решение за българската енергетика и икономика.

Друг важен въпрос Нинова постави: съгласни ли са бързо да се свикат кметовете и да се реши как ще се поддържа социалният патронаж през зимата, как ще се помогне на хората, с колко се е увеличила топлата кухня за възрастните и тези пари да бъдат отпуснати още през ноември и декември от бюджета. „Това са съществените неща, които вълнуват хората, а не кой с кого си говори сега по кабинетите“, коментира лидерът на БСП.

„Готови сме за разговори с партиите на промяната, дано този път да са съществени, за политики, а не за постове“, заяви Корнелия Нинова. По повод на разговорите за постове на „Продължаваме промяната“, Нинова заяви, че не е време за тях сега. По думите й те вървят по пътя на партиите на промяната в 46-тия парламент, когато е постигнато едно хубаво споразумение с политики какво и как да се прави, а те са се изпокарали кой да е министър. „Не раздавайте постове. Народът е изправен пред такива изпитания. Най-малко в момента трябва да ви интересуват министерски постове“, призова лидерът на БСП.

Корнелия Нинова подчерта, че хората искат да знаят дали ще има 120 лв. за пенсионерите през януари, февруари и март. „Ние предлагаме да има“, допълни тя. По думите й сигурно искат да знаят и дали общинската им болница ще бъде закрита следващия месец или ще се намерят разумни държавници, които да променят модела на здравеопазването. Лидерът на БСП обясни, че общинските болници трябва да станат защитени заведения и да не се приватизират, закриват, а да се финансират допълнително и да им се осигуряват кадри, за да има всеки достъп до здравеопазване. „Сигурно се интересуват и кога децата им ще тръгнат на училище, защото не могат да седят в къщи да ги гледат или какви компенсации ще получат за това“, коментира Нинова.

Корнелия Нинова подчерта, че основният опонент на БСП е старият модел на управление, който трябва категорично да бъде променен и това трябва да започне с промяна в законодателството.

Помолена да изрази мнение за случващото се в здравеопазването в момента, Нинова коментира: „Трябваше да има предвидимост и да има подготовка, както и всяка здравна мярка да бъде обявявана заедно с икономическа и социална. Ние бихме направили следното – казваме: затварят се училищата, след един месец от 10.12.2021 г. В същата заповед трябва да пише и че родителите, които остават да гледат децата си, получават по една средна работна заплата за страната, за това че са в неплатен отпуск. Затваряме кина театри, културни мероприятия от 02.12.2021 г. На тези самоосигуряващи се хора също се изплаща по една заплата. Така се създава спокойствие и сигурност у хората“.

Нинова изтъкна, че има и мерки, които трябва да се вземат на момента. Според нея наличието на антитела трябва да дава възможност за получаване на „зелен сертификат“, което може да се направи сега и веднага. По думите й на хората, които имат заболявания, непозволяващи да им се постави ваксина, трябва да се даде възможност също да се движат и да живеят. По отношение на здравната система тя коментира, че трябва да се осигури заплащане на лекари и медицински екипи, които в момента са свръхнатоварени.

„Отново призовавам да се отвори държавния резерв и да се осигурят необходимите неща, които липсват не само в здравеопазването. Вчера министърът на здравеопазването е обяснил как трябва да звънне да пита в резерва дали има респиратори. Това е шокиращо. Така не се управлява държава, особено в криза“, категорична бе Нинова.

Попитана как ще повлияе на президента Радев неодобрението към министър Кацаров, Нинова заяви че ще му повлияе добре, ако го освободи. „Ако искаш да провалиш някого – мълчи, докато той греши. По-добре е да се казват грешките“, коментира Нинова. По думите й е очевидно, че грешките на Кацаров вредят и на Радев. Нинова подчерта, че БСП е последователна и както е критикувала Борисов при първите кризи, когато бяхме първи по смъртност, така и сега критикува. „Или си принципен и последователен, и представляваш хората, които застават зад теб, или си конюнктурен. Не може в една и съща ситуация да критикуваш, а след това да мълчиш само, защото някой е служебен министър“, категорична бе тя.

Според Нинова и БСП представлява хората, и когато техните интереси са засегнати, независимо от кого, тя винаги ще застане на страната на хората. Тя подчерта, че БСП вече публично е поискала оставката на министър Кацаров.

На въпрос за президента Радев и „Продължаваме промяната“ лидерът на БСП обясни, че БСП е една от партиите, които подкрепят Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент. „Оттам нататък с другите партии се състезаваме на полето на политическите идеи, на план за действие“, заключи Корнелия Нинова.

Continue Reading

БСП

Нинова на среща с кметове: Общинските болници трябва да имат статут на защитени

Published

on

Да се мобилизираме в помощ на хората в следващите тежки месеци. БСП предлага 3 решения за проблемите на общините

Ръководството на БСП проведе среща с кметове на общини, за да се запознае със затрудненията пред тях при справянето с кризата и преди приемането на държавния бюджет за следващата година.

„Всички трябва да се мобилизираме в помощ на хората в следващите тежки месеци. Вие сте на първа линия, най-близо до българските граждани. Моля, организирайте всички ресурси да осигурим социални услуги на бедните, слабите, пенсионери  и подкрепа на младите семейства, деца, работещите. Ние сме готови с конкретни решения за проблемите в общините:

1.  Общинското здравеопазване да е абсолютен приоритет. Общински болници в отдалечени и трудни райони да станат защитени болници така, както има защитени училища. Това означава да се подсилят с допълнително, целево финансиране, да не се закриват. Готови сме с критерии как да стане и списък на тези болници. Всеки български гражданин, където и да се намира, да има достъп до лечение.

2. Заради увеличението на ток, газ, парно, храни предлагаме увеличение на субсидията към общините с 20% и ръст в стандартите на делегираните държавни дейности в бюджета за следващата година.

3. Процент от събраните данъци да остават в общината и да стигат обратно за хората, от които са платени. Сега трябват конкретни и работещи решения. Готови сме да дискутираме нашите с всеки, за да намерим съгласие и пристъпим към бързи действия,“ заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

За проблем с доставката на дърва за огрев преди задаващите се студени месеци алармираха кметове на няколко общини. Увеличаващите се цени на газ и ток притесняват на практика всички кметове и ги изправят пред риск да не могат да се разплащат с доставчиците.

„Този месец разходите ни за електроенергия са с 300% повече спрямо предходните месеци“, заяви кметът на Пещера Йордан Младенов.

Пред риск хора да останат без вода, ако държавата не финансира подмяната на стари водопроводи е община „Добричка“, съобщи кметът Соня Георгиева. От липса на финансиране за ВиК сектора от страна на държавата се оплакаха и от Разград.

„Единственият начин да решаваме проблемите си е като има подкрепа от държавата, която, за съжаление, през последните 10 години нямаме“, солидаризира се кметът на Дряново Трифон Панчев.

Темата за въвеждането на „зеления сертификат“ също не бе подмината, като кметът на Белоградчик инж. Борис Николов изрази притеснение, че при въвеждането му по този начин, без каквато и да е подготовка, може да  бъдат блокирани множество общински услуги за гражданите.

Кметовете призоваха в следващия държавен бюджет да бъдат предвидени повече средства за общините, предвид увеличаващите се цени на тока и нуждата да се увеличи заплащането на служителите от администрацията.

Continue Reading

БСП

ИБ на БСП: Решението за „зелен сертификат“ е неработещо. Кацаров не се справя, да подаде оставка

Published

on

Позиция на Изпълнителното бюро на БСП

Ваксинирането е доброволен акт. Нека всеки, който желае, да го направи. Ваксината би помогнала да се ограничи разпространението на болестта и да спаси човешки живот. В същото време не трябва да бъдат ограничавани конституционните права на гражданите. Въвеждането от служебния кабинет на „зелен сертификат“ по този необмислен начин е неприемливо и неработещо.

Тези мерки се прилагат в европейски държави, където висок процент от населението е ваксинирано, но е неприложимо за България. Ако такъв сертификат няма да се изисква за деца до 12 години, това означава ли, че е задължителен за деца между 12-18 години и че те трябва да бъдат ваксинирани?

Настояваме решенията да бъдат отменени и мерките да се обсъдят внимателно отново. Министър Кацаров не е в състояние да се справи с кризата, която се задълбочава. Очакваме  да подаде оставка.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ