Министърът на отбраната Георги Панайотов обсъди въпроси на двустранното сътрудничество с посланика на САЩ в България

В рамките на установеното добро сътрудничество между Министерството на отбраната и Посолството на САЩ бе проведена среща между министъра на отбраната Георги Панайотов и извънредния и пълномощен посланик на САЩ в Република България Н.Пр. г-жа Херо Мустафа. В срещата участва и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

По време на двустранните разговори бяха разгледани теми, свързани с развитието на проектите за модернизация на българските въоръжени сили, в частност придобиването на нови 3D радари, както и възможностите за провеждане на инициативи в сферата на киберотбраната. Двете страни обмениха мнения и по текущи въпроси, касаещи наличната авиационна техника в Българската армия.

Посланик Мустафа отбеляза интересът на американската страна за подписването на Административно споразумение (АА) с Европейската агенция по отбраната, което ще позволи на САЩ да участва в реализирането на проекти по линия на инициативата за Постоянно структурирано сътрудничество на ЕС (ПЕСКО).

В рамките на срещата бяха обсъдени и възможностите за провеждането на преглед по постигнатия напредък на изпълнението на заложените приоритети в подписаната през октомври 2020 г. „Пътна карта за сътрудничество в отбраната между Република България и САЩ (2020-2030 г.)“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене