Connect with us

Таблоид

Очакват се по-ниски добиви от тютюн, но с отлично качество

Published

on

Заради засушаването през месеците юли, август и в началото на септември, добивите на тютюн от ориенталските сортови групи към момента е по-малко, в сравнение с миналата година.

„По прогнозни данни за 2021 г., в България ще бъдат прибрани, от двете сортови ориенталски групи, общо около 5 хиляди тона тютюн, а от двете едролистни сортови групи – „Бърлей“ и „Виржиния“ – около 2 хиляди тона. Надяваме се, като приключи изцяло изкупната кампания, да отчетем общо около 7 хиляди тона произведен тютюн“ – съобщи за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България – НАТ 2010, и президент на Европейската междубраншова асоциация в сферата на суровия тютюн – ELTI.

Почти на 100% е приключило прибирането на двете ориенталски сортови групи „Басми“ и „Каба Кулак“, към 95% е прибран тютюнът от сортова група „Бърлей“, а при „Виржиния“ тези нива са на около 70%. Очакванията са, в сравнение с миналата година, общото количество прибран тютюн да бъде по-малко, но това ще стане ясно, когато приключи изкупната кампания.

През месец октомври трябва да бъдат раздадени амбалажите, за да може – при добри климатични условия, суровината да бъде закотвена през месец ноември, да бъде реализирана на 80% през декември, и през месец януари догодина да приключи изкупната кампания. Тогава ще станат ясни  конкретните последни данни.

Според Цветан Филев, причините за по-малкото количество очаквана реколта тази година са основно две – сухото лято и нежеланието на все повече хора да се занимават с отглеждането на тютюн, заради трудоемкостта на поминъка.

„Практиката показва, че при сухо лято и нисък добив от декар, качеството на тютюна е уникално. Или с други думи – ниските добиви са за сметка на по-високото качество. Въпреки това цената на тютюна определя самият тютюн. Когато се сложи на тезгяха за продажба и тютюнопроизводителите са вложили целия си професионализъм за производство на качествена тютюнева суровина, тогава те заслужават максимални средни изкупни цени. Трябва да се съобразяваме с пазарната икономика, основно при ориенталските тютюни, със съседните на нас държави производителки на ориенталски тютюн“ – допълни Цветан Филев. Той даде пример с навлизането на пазара на новите бездимни тютюневи изделия, в които се влага все по-малко тютюн, но за сметка на по-доброто качество. Именно то е основният инструмент, с който българските тютюнопроизводители могат да бъдат конкуренти на пазара.

По отношение предложението на България – преходната национална помощ да бъде удължена до 2027 г. с нов Референтен период, експертът коментира, че „заради европейските пазарлъци за новата ОСП след 2020 г., ние постигнахме да има две преходни години до 2023 г., както и функциониране на всички финансови схеми и инструменти със сегашните условия в предходния Програмен период 2014 – 2020 г. Това, което се очаква от 2023 г. нататък, все още не е финализирано и стои на база политически преговори. Очаква се предложението на България да бъде прието или по време на Словенското председателство до края на тази календарна година, или в началото на 2022 г. Тогава се очаква да бъде готов и Регламентът за Сектор “Тютюн“ с всичките му параметри“.

Цветан Филев подчерта още, че само регистрираните в Регистъра на тютюнопроизводителите стопани, ще имат право да получат такава помощ.

Таблоид

Празник на Младото вино в Uva Nestum Wine & Spa

Published

on

Скъпи приятели,

Ресторант UVA NESTUM за поредна година ще бъде домакин на празника на младото вино.

Традиционно празника се отбелязва на третият четвъртък от месец ноември, ето защо тази година изба UVA NESTUM ще отвори врати на  18.11.2021г.

Continue Reading

Таблоид

Браво! Иван Рунтев намери и върна портфейл с пари и документи в Гоце Делчев

Published

on

Добротата и човечността съществуват, доказва го постъпката на млад мъж в Гоце Делчев. Иван Рунтев намери и върна портфейл с пари, банкови карти и лични документи в Гоце Делчев.
За достойната постъпка съобщи в социалната мрежа собственичката на изгубения портфейл Mariya Tsikova, ето какво сподели тя:
Скъпи приятели,
с това тук искам да изкажа моите искрени и сърдечни благодарности на Човека Иван Рунтев от гр. Гоце Делчев за проявената човечност и съвестност! Вчера вечерта, 21.10.21,при слизането ми от едно такси пред болницата в града, е паднал моят портфейл със всички ми лични документи – лични и банкови карти, както и пари! Той го е намерил и чрез помощта на полицията и на Данчо Сейреков се свърза с мен и ми го предаде с абсолютно всичко, изброено по-горе! Достоен пример!
Благодаря от сърце!

Continue Reading

Таблоид

Внимание: РЗИ – Благоевград глобява неваксинирани и пред заведенията

Published

on

След вчерашното заседание на Областния щаб срещу коронавируса в Благоевград, свикано от губернатора Николай Шушков, той и директорът на РЗИ-Благоевград лаконично обявиха пред медиите, че към момента няма нужда от извънредни мерки. Отчетоха обаче, че Благоевград е на четвърто място по брой заразени в страната.

Здравният шеф Калоян Калоянов се похвали с опашките пред инспекцията от чакащи за ваксиниране. Има налични от всички препарати, включително и от едноразовата ваксина на „Янсен“, каза Калоянов.

Той не скри задоволството си от повишения с 30 процента ръст на желаещи да се имунизират. Днес това са направили 660 души.

„Заетите легла са 344, което включва и 12 легла на интензивно лечение. Въпреки това място за паника няма. Най-натоварена в областта е МБАЛ-Благоевград със 105 заети легла, на второ място е Югозападната болница с 93. Има вероятност да се разкрие още едно отделение“, обяви Калоян Калоянов.

Той подчерта, че без зелени сертификати няма да се допускат клиенти на заведения, които сядат и на откритите тераси и маси в тях.

Continue Reading

Таблоид

Пернишко с нов антирекорд, мина 1000 заразени на 100 000, ръст на заболелите от COVID-19, ръст и на острите респираторни заболявания

Published

on

Само за ден в Пернишка област са регистрирани нови 123 случая на Covid-19, общо за изминалата седмица случаите са 757, като за предходната те са били 438. За двете седмици до 24 октомври са регистрирани 1104 заразени с коронавируса. Трима не пребориха болестта и починаха, сочи справка на РЗИ за последното денонощие. Перник е в тъмночервената зона вече от две седмици.

За денонощието на 25 октомври заболелите са 48 мъже и 75 жени. По 4 деца и тийнейджъри са пипнали заразата, най-много са заболелите на възраст над 60 години – 31 души. В останалите възрасти до 29 г. болните са 18, до 39 г. – 23-ма, до 49 г. – 21, и до 59 г. – 22-ма, от всички общини на областта.

Активни към момента са 1374 случая – 1178 на домашно лечение и 196 хоспитализирани, като 126 са настанени в МБАЛ „Р. Ангелова“, 32 в СБАЛББ, 1 в СБАЛК „Св. Георги“ в Перник и 37 се лекуват в други болници извън областта.

Карантинираните лица към 25 октомври  са общо 1482, от тях 1178 положителни и 304 контактни и пристигнали от рискова зона. Излекувани са 9393 души, а починали – 554, като 3-ма за последното денонощие.

Ръст бележат и острите респираторни заболявания, като за  изминалата седмица са регистрирани 103 случая, което представлява 142,56 на 1 000, при 70,90 на 1000 за страната.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ