77 години след революцията на 9 септември

Социалистите в Пиринско честват 77 от революцията, променила политическото статукво в България и превземането на властта от Отечествения фронт.

Традиционно в Благоевград се събират на Братската могила в парк „Ловен дом“. Поднасят цветя в чест на загиналите за свобода партизани от Горноджумайския отряд и антифашисти. 9 септември отбелзват в Гоце Делчев и в други партийни организации в региона.

В нощта на 8 срещу 9 септември 1944 година е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев. Отечественият фронт взема властта в България с помощта на силите на Трети украински фронт на Червената армия. Посредством координирани действия на партизаните, на бойните групи и преминалите на страната на Отечествения Фронт армейски части през нощта на 9 септември да бъде взета властта и да бъде установен пълен контрол върху страната.

Преди това – на 5 септември, СССР обявява война на България, след като през всичките години от 1941 до момента страната ни е имала нормални дипломатически отношения с Москва. Веднага на 6 и 7 септември започват вълнения в различни части на България. Избухва стачка на трамвайните служители в София, последвана от тази на пернишките миньори.

На 7 септември правителството възстановява правата на политическите партии в България, разформирова жандармерията и разпуска 25-ото народно събрание. На 8 септември 1944 г. правителството на Константин Муравиев обявява война на нацистка Германия, а на същия ден войските на СССР навлизат в територията на България. Така страната ни се оказва в парадоксално положение, като едновременно воюва със СССР, Германия, САЩ и Англия.

През нощта на 8 срещу 9 септември в условията на започнала съветска окупация офицери, лоялни към политическия кръг „Звено“ превземат ключовите пунктове в София – Министерството на войната, Министерството на вътрешните работи, пощата, телеграфа, радиото, гарата и други.Следва известното съобщение на Кимон Георгиев по радиото в сутринта на 9 септември: „С пълно съзнание, че е верен и пълен изразител на народната воля, Отечественият фронт поема в тия съдбоносни часове и тежки условия управлението на страната, за да я спаси от гибел.“

На 10 септември полицията е ликвидирана и на нейно място е създадена народна милиция, съставена най-вече от доскорошни партизани. От затворите са освободени 8130 политически затворници. Разпускат се концентрационните лагери на предишния режим като Гонда вода, Еникьой, Лебане и други.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене