Connect with us

Новини

Кръчмите с бойкот на COVID мерките, пръскат се по шевовете

Published

on

Собственици масово отказват да затварят заведенията след 23 часа

– Хиляди ресторантьори на протест в София, поискаха оставката на Стойчо Кацаров

– Транспортни фирми готвят блокада на пътищата на 28 септември

– Министърът на икономиката  Кирил Петков:  Мерките за бизнеса не бива да се променят

Бойкот на антиковид мерките, които влязоха в сила от полунощ на 7 септември, обявиха голяма част от собствениците на заведения в страната. Те отказаха да се съобразят и с изискването да хлопват кепенци най-късно в 23 часа. Оказа се, че кръчмите са пълни с посетители. Собственици на нощни заведения в най-големия черноморски курорт у нас – Слънчев бряг, също не се съобразиха с новите мерки и продължиха работа и след 23 часа.

Среднощна проверка на екипи на РЗИ и полицията е установила, че в почти всички заведения на централната алея на Слънчев бряг има клиенти след 23 часа.

Собствениците на едно от заведенията са против новата заповед на здравния министър, с която се ограничава работата им до 23 часа. Те са избрали да преминат към реален бойкот. Според тях ще им се наложи да освободят 80% от персонала си преждевременно, ако мерките останат в сила.

В  друго заведение в елитния ни морски курорт проверката установила десетки посетители, основно чужденци, избрали да гледат футболен мач на открито. Управителят опитал да увери инспекторите на РЗИ, че не обслужват клиентите  и ги чакат да си заминат. Здравните инспектори обаче не повярвали и затова на собственика ще бъде съставен акт. Той може да стигне до 1000 лв.

Нарушения бяха открити и в друг бар. Проверяващите влезли малко преди 23,30 часа, а заведението било пълно с клиенти. Собствениците се оправдали с това, че се спазват всички изисквания за работа на открито и персоналът бил 100% ваксиниран. Въпреки твърдението проверяващите отново подготвили наказателно постановление.

„То е очевадно, че не се спазва часовият диапазон от 7 до 23 часа. Освен това има на масите и повече от 6 клиенти, както разрешава заповедта. Твърдението, че персоналът е ваксиниран, трябва да се докаже и трябва да е предварително заявено. Това не отменя спазването на часовия график до 23 часа, така че отново ще поканим отговорното лице на обекта в РЗИ-Бургас да му бъде съставен акт за нарушение“, обясни Данка Андреева, инспектор към РЗИ-Бургас, пред Нова тв.

А докато се попълвал констативният протокол и клиентите започнали да си тръгват, след като разбрали, че повече няма да им бъдат сервирани питиета, служителите на РПУ-Несебър получили сигнал, че друг плажен бар е препълнен с клиенти. И въпреки желанието си да спазват противоепидемичните мерки в това заведение признават, че бойкотират заповедта на служебния здравен министър. Над 100 души са се веселили в заведение в Пловдив след 23 часа в нарушение на наложените противоепидемични мерки. Това е установила проверка на експерти от РЗИ и полицаи. Собственикът на нощния клуб е поканен в Регионалната здравна инспекция, за да му бъде връчен акт.

„В останалите 5 заведения няма констатирани нарушения“, заяви шефката на РЗИ д-р Сийка Димчева. Тя добави, че съвместните проверки от здравните експерти и полицията ще продължат. Още през миналата седмица собственици на нощни заведение обявиха, че няма да спазят наложените им ограничения и ще продължат работа и след 23 ч. Само един от тях обаче  е изпълнил заканата си.

Междувременно вчера ресторантьорите се вдигаха на национален протест срещу въведените мерки от здравните власти. Персоналът и шефовете на заведенията се събраха пред Народното събрание  в София в 15 часа. Междувременно в сградата на НС депутатите се бяха събрали, за да продължат с разглеждането на актуализацията на бюджета. Представители на различни парламентарни групи обаче излязоха сред протестиращите, за да се опитат да се разберат с тях.

Съпредседателят на „Изправи се, БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова дори направи опит да използва журналисти за посредници, като призова медиите да помолят ресторантьорите да излъчат свои представители, които да влязат в НС, където да се проведат преговори. Протестиращите обаче изгониха депутатите с освирквания и не пожелаха да разговарят с тях. “Махнете се, не ви искаме. Идете вътре да приемете закони, които ще ни защитят“, призоваха протестиращите

Те издигнаха лозунги: “Не ни вменявайте вина за ваксините, това е личен избор“!, „Оставете дискотеките да работят“ и „Не на вечерния час!“. Студентки, облечени в булчински рокли, пък призоваваха да падне забраната за многолюдните сватби.

Около 1 час протестиращите останаха пред сградата на НС, където изпълниха цялото пространство на площад „Народно събрание“.  Към тях се присъедини и автопротест на превозвачи, таксиметрови фирми и фирми за доставка на храна. И транспортният бранш готви пълна блокада на всички основни пътни артерии в страната на 28 септември, стана ясно по време на протеста.По-късно протестиращите, предвождани от ромски оркестър, се насочиха към сградата на Министерството на здравеопазването, където скандираха „Да изгоним чумата!“ и поискаха оставката на здравния министър Стойчо Кацаров. Те призоваха още президентът Румен Радев да уволни служебното правителство.

„Мерките са приемани на базата на риска при съответната дейност, не е измислено тази седмица от експертите на Министерството на здравеопазването – това е в основата на науката епидемиология.“ Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в кулоарите на НС по повод на протеста на собствениците на заведения.

Той уточни, че има публикувани по отношениe на COVID-19 международни стандарти кои са най-рисковите места за заразяване. Според здравния министър ограниченията са добре премислени и са минималните възможни за тази ситуация. Ако сме стриктни и спазваме заповедта, може в рамките на 2-3 седмици да видим резултат от тези мерки и да ги отменим.В противен случай здравната система може да бъде натоварена, предупреди здравният министър.

„Апелът ми е към всички – нека да носим маска на закрито, дори и на открито, ако има хора около нас. Нека си помогнем взаимно“, призова Кацаров. И апелира сами да изискваме от околните да се спазват мерките. „Така можем да успеем. Ако тръгнем да воюваме едни с други, със сигурност няма да успеем. А цената ще я платят нашите родители и близки“, каза още Кацаров.

„Ако се променят COVID мерките, например 60/40, това би означавало забавяне на парите за бизнеса.

Мерките не трябва да се променят. Призовавам Народното събрание да има това предвид”, коментира междувременно служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Министърът на туризма Стела Балтова коментира, че служебният кабинет застава зад продължаване подкрепата за бизнеса и конкретно на туризма. До момента помощта за туристическия сектор възлизала на 685 млн. лв., с които били подпомогнати 44 хиляди предприятия, добави тя.

Здравните инспектори с 2989 проверки за седмица

Общо 2989 проверки са направили инспекторите от РЗИ в страната за спазването на противоепидемичните мерки за седмица, съобщиха от Министерството на здравеопазването. От понеделник до неделя са  издадени над 970 предписания за констатирани нередности из различни обекти в страната, които са проверени.  От данните става ясно, че най-много проверки са направени в Ямбол и най-малко в Кърджали.

През изминалата седмица инспекторите на РЗИ-София са извършили 277 проверки във връзка със спазването на противоепидемичните мерки. Проверени са 251 обекта с обществено предназначение. Издадени са 262 предписания.

РЗИ-Ловеч е извършила 193 проверки. Обект на проверките са били 10 заведения за обществено хранене, 40 търговски обекта, както и 63 обекта с обществено предназначение.

179 проверки на различни обекти са извършили инспекторите в Пловдив. РЗИ-Пазарджик е проверила 80 заведения за обществено хранене, 135 търговски обекта, 60 обекта с обществено предназначение, като в резултат на проверките са издадени 22 предписания.

162 проверки отчита за седмица РЗИ-Монтана. Издадени са 330 предписания.

РЗИ-Русе са проверили 150 обекта, РЗИ-Разград – 135.

Здравните инспектори във Враца са извършили 126 проверки и са издадени 53 предписания. Проверени са 107 обекта с обществено предназначение.

Продължават проверките на инспекторите от РЗИ в страната за спазването на противоепидемичните мерки. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.

277 проверки във връзка със спазването на противоепидемичните мерки на територията на страната са извършили здравните инспектори на РЗИ-София през изминалата седмица.

Инспекторите от РЗИ-Благоевград са извършили 124 проверки, от РЗИ-Стара Загора – 111, а от РЗИ-Търговище – 100 проверки.

110 проверки са извършени от РЗИ-Смолян. Издадени са 132 предписания.

87 заведения за обществено хранене, 171 търговски обекта, 100 обекта с обществено предназначение са проверили инспекторите от РЗИ-Ямбол миналата седмица. Издадени са 139 предписания.

Инспекторите в Добрич са извършили 89 проверки, във Велико Търново – 101, в Хасково – 68. В Перник са проверили 66 заведения за обществено хранене, 124 търговски обекта, 5 нощни заведения, 62 обекта с обществено предназначение, като са издадени 12 предписания. 62 проверки са извършени от РЗИ-Шумен, 61 от РЗИ-Габрово, 40 от РЗИ-Варна.

22 обекта с обществено предназначение са проверили здравните инспектори в Сливен, като общо направените проверки през изминалата седмица са 53.

В Софийска област са извършени 43 проверки от здравните инспектори. РЗИ-Видин е проверила 36 обекта, РЗИ-Бургас – 34, РЗИ-Кюстендил – 35, РЗИ-Плевен – 26, а здравната инспекция в Силистра – 24.

Международни

Хърватия, Словакия, Украйна и Молдова влизат в червената зона

Published

on

Считано от 30 октомври, събота, Хърватия, Словакия, Украйна и Молдова влизат в списъка на държавите в червената зона. От червена в оранжева зона преминават Индия, Колумбия, Аржентина и др.

От зелена в оранжева зона преминават Полша, Унгария, Чехия, Кипър и Исландия.

Пълният списък на държавите по цветови зони, съгласно който е определен редът за влизане в България, можете да видите в прикачения файл.

Continue Reading

Новини

Прогноза за времето – 27 октомври (сряда)

Published

on

Над Източна България ще има значителна ниска слоеста облачност. В сутрешните часове на места в низините и около водните басейни ще се образува мъгла. Минималните температури ще бъдат между минус 1° и 4°, на изток – между 7° и 10°. Това съобщи за Агенция „Фокус“ Мартин Славчев, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). През деня на много места над Централна и Източна България ще се задържи с ниска слоеста облачност или мъгла. Над Западна видимостта ще се подобри, а облачността ще се разкъса и ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат предимно между 11° и 16°. До вечерта и на изток облачността ще се разкъсва и намалява. Атмосферното налягане ще остане по-високо от средното за октомври. Над Черноморието ще преобладава облачно и мъгливо време. Ще духа слаб вятър от север-североизток. Максимални температури на въздуха: 13°-14°. Температурата на морската вода е 15°-16°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максимална температура на височина 1200 метра около 10°, на 2000 метра – около 5°. В четвъртък и петък ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. В нощните часове и сутрин на много места в равнинната част от страната ще има мъгла или ниска облачност, през деня над повечето райони облачността ще се разкъсва, около обяд временно и ще намалява. Преобладаващите максимални температури ще са между 11° и 16°, минималните – в западната половина от страната ще са близки до нулата, на изток ще са до 7°-9°. Над планините и планинските райони ще бъде предимно слънчево и сравнително топло. В събота ниската облачност ще се задържа по-дълго, на отделни места в Източна България е възможно и да преръмява. Минималните температури и в западната част от страната ще са по-високи, дневните ще остават без съществена промяна.

Continue Reading

Новини

Областният управител Николай Шушков поздрави проф. д.м.н. Олег Мушкаров удостоен със званието Академик

Published

on

В личен телефонен разговор и поздравителен адрес, областният управител поздрави единственият Академик, роден в Благоевград, проф. д.м.н. Олег Мушкаров.
Николай Шушков обърна специално внимание, че „Това признание на БАН към професионалните и научните Ви изследвания е повод да се гордеем с Вас и Вашите постижения в национален и световен мащаб.
Оценка за труда Ви са отличията, които сте получили до днес.
Но най–голямото Ви постижение е приносът в живота, развитието и професионалната ориентация на хилядите млади хора, влезли в магическия свят на математиката. На онези, тръгнали по Вашите стъпки, аспиранти и докторанти, които градят имиджа и прославят математическите умове на България у нас и по света.“
В рамките на разговора бяха обсъдени възможности за създаване на Инициативен комитет от доказани и признати в различни сфери на обществения, икономическия, научен и културен живот, родени на територията на област Благоевград граждани, които да допринасят и подпомагат за нейното развитие и възход.
Областният управител изрази благодарност и подчерта значимостта на труда и всеотдайността на академик Мушкаров с думите: „Като съграждани сме благодарни за преподавателската Ви дейност в Югозападния университет „Неофит Рилски“, с която издигате нивото на университета и допринасяте за развитието на целия регион.
Щастлив съм, че в тези трудни времена имаме поводи за радост и празнуване.
Горд съм, че съм от Благоевград, горд съм, че един наш съгражданин, за първи път е удостоен с това високо звание Академик!“

Continue Reading

Новини

Криза за коли втора употреба, цените се вдигат

Published

on

Най-търсени са автомобили между 5 000лв. и 15 000 лв.

Глад за коли „втора употреба“ отчитат автокъщите у нас. На фона на голямото търсене вносът на стари автомобили е замрял. Това е довело до почти двойно по-високи цени в сравнение с миналата година по същото време.

Бърза разходка из столичните автокъщи показва, че автомобили „втора употреба“ почти липсват. В момента се изчерпват запасите от внесените в началото на годината в страната. Избор няма, а цените буквално са двойни.

„Какво трябва да направим, за да си купим кола „втора употреба“ в края на 2021-ва година?“ – разказва автомобилният експерт Филип Лазаров пред БНТ.

„Днес ще бъда малко по-остър и не така забавен, защото трябва да кажа истината. Истината е, че просто няма внос. Няма автомобили в България. Сега, ако отидеш да си поръчаш нов автомобил в представителство, ти казват поне 6-7 месеца, след тези се оказват още 6-7. За една кола чакат 5 души и горе-долу се връщаме като преди 89-та – може да се чака няколко години.

От производителите дойде първата стъпка, че няма производство. Всъщност автомобилите са произведени, завършени, но техните компютри, техните мозъци ги няма, тъй като най-вероятно се произвеждат там по Япония, по Китай. Пазарът – вторичният се свива, защото когато не купуваме нови автомобили, не продаваме старите. Старите няма как да вървят към нашия пазар. В България знаем, че ние изкупуваме дето се казва доста крайния автомобил. Автомобилите, които са крайни в хранителната верига, допълва той.

Според заместник-председателя на Асоциацията на вносителите на автомобили в България Любомир Доросиев ситуацията става все по-тревожна.

„Хората искат да купят автомобили, но няма предлагане. Аз имах преди 3 месеца 60 автомобила, в момента имам 17 и няма какво да купя“ – казва Доросиев.

„Един от най-търсените класове автомобили в България – това са между 5 000лв. и 15 000лв., дори между 5 000 лв. и 10 000лв. Всички хора искат малолитражни бензинови коли, заради нормите.

В същото време се оказва, че искат и автоматик, но това са най-търсените и в момента кола между 5 000 и 10 000 лева автоматик, бензинова, с 5 врати, малка е почти невъзможно да се намери. В момента, в който излезе на пазара, се купува“ – допълва автомобилният експерт Филип Лазаров.

„Преди един търговец, влизайки в едно представителство, можеше да избира между 30-40 автомобила, които са на прилични километри и на добра цена и може да купи. – казва Любомир Доросиев – „В момента, влизайки в едно представителство, няма нищо или ако има нещо – е завишено поне с 30% до 50%, защото има огромно търсене не само от българи, но и от руските републики, Полша, от Румъния.

Ето как стоят нещата драстично – това е автомобил, който е внесен преди около 4 месеца, аз съм му завишил с около 1000 лева цената, защото сега и да искам да го купя аз, не мога да го купя на тази цена и ето един автомобил, който е нов внос, той е дошъл онзи ден.

Цената се определя от това, което купуваме отвън, и от това, което е транспортни разходи и ние си слагаме печалбата вътре и съответно препродаваме с печалба не много голяма. На такъв автомобил до 20 хиляди лева ние слагаме печалба обикновено максимум около 1000 лева, каза Доросиев.

В България липсва дори внос на по-стари коли от Европа. „В Италия един стар автомобил – над 15 години им дават 1500 до 2500 евро бонус, държавата, ако го изхвърлят в морга и не го продадат на вторичния пазар. – разказва още Доросиев. – На тях им е много по-изгодно да го оставят там без никакви разправии, отколкото да търсят някой да го купи и да го прехвърлят.

По думите му хората вече не гледат дали колата е бензинова или дизел, защото, ако не я купи той, ще я купи следващият. В малките населени места автомобилът е средство за придвижване. Хората купуват каквото и да е до 5000 лева, които аз мисля, че вече не се внасят толкова много в България, защото маржът на печалбата е много скъсен. От един такъв автомобил един търговец може да получи от порядъка на 200-300 до 500 лева, то не си заслужава, допълни експертът.

На вътрешния вторичен пазар пуснатите регистрирани вече у нас автомобили също са значително по-малко. Все повече хора изчакват преди да продадат колата си.

Автомобилният експерт Филип Лазаров предупреждава: „Много важно е човек преди да си продаде автомобила – каква грешка прави обикновеният човек – закупил е автомобила си за 10 000 или 20 000 лв., карал го е 2-3 години, идва някой – предлага му същата сума, той казва: „Охо! Аз съм на далавера – карал съм го 3 години и ще го продам на същата цена!“ Преди да проверите какво ще си закупите за тази стойност, която сте приготвили, дали ще додадете някаква разлика, или ще си купите по-евтин автомобил – проверете какво има и тогава си продавайте автомобила, накрая да не останете разочаровани, без кола.

Светлина в тунела експертите в момента не виждат. Стабилизирането на пазара ще отнеме време, а вторичният пазар на коли какъвто е българският ще върви след света с поне половин година.

 

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ